Malá polní nemocnice s operačním sálem ze Vsetína bude zachraňovat životy na Ukrajině. Vznikla v lodním kontejneru

24. srpen 2023 16:27

Vsetínská firma Block proměňuje použité lodní kontejnery v moderní operační sály. Ve čtvrtek předala jako dar České republiky malou polní nemocnici ukrajinským zdravotníkům.

Kontejner pro ruskou agresí zasaženou Ukrajinu obsahuje operační sál, přípravnu i lůžkovou místnost.

„Po ukončení zákroku bude pacient převezen zpátky do tohoto prostoru, kde jsou dvě místa, a je to takzvané dospávání, kdy se pacient řízeně probouzí pod dohledem monitoru vitálních funkcí,” říká koordinátor projektu Jaroslav Camfrla.

V zadní části kontejneru se nachází operační sál, který je vybaven operačními světly i vozíčky s podpůrnými přístroji. Další z místností bude sloužit k poskytování intenzivní péče. Obsahuje speciální lůžko, monitor vitálních funkcí, infúze i kompletní zázemí pro zdravotní sestru.

Ve Vsetíně je aktuálně i doktor Vselovod Steblyuk ze zdravotnické jednotky brigády národní gardy Ukrajiny zvané Hurikán, který bude zařízení využívat: „V současné době procházíme praktickým školením tady ve výrobních prostorech společnosti Block, která jednotku vyrobila. Vše zkoumáme a dáváme jim podněty, co je ještě potřeba.”

Kontejner splňuje mimo jiné požadavek ukrajinských vojáků, aby byl rychle zdemontovatelný, přemístitelný i postavitelný. Na Ukrajinu bude převezen 11. září. 

Spustit audio

Související