Majitelé horských penzionů v Krušných horách bojují o existenci. Chybějí hostéz Čech i Německa

17. prosinec 2020 11:23

Majitelé a provozovatelé penzionů a horských chat se těšili, že po nevydařeném jaru a mírně optimistickém létu přijde zimní sezóna. Doufali, že pomůže alespoň z části vylepšit letošní ekonomickou bilanci, ovlivněnou jarní vlnou pandemie koronaviru. Jenže přišla druhá vlna.

V Krušných horách v zimním areálu Klíny na Mostecku už teď vědí, že na svátky a na Silvestra nepřijedou Češi, ani hosté z Německa. Pro některé penziony to může znamenat likvidaci.

„Před loňskou zimní sezónou jsem měl zaplacené zálohy, barák byl z poloviny obsazený na celou sezónu, ten zbytek se pak vždy doladí během sezóny. Letos vůbec nic. Už jen tím, jak začali vyhrožovat a dělala se různá opatření, tak všechny rezervace, co už byly, se zrušily,“ říká Václav Lidický, provozovatel penzionu Stará škola v Klínech v Krušných horách na Mostecku. Obává se, že letošní sezónu penzion nepřežije.

Jeho obavy jsou na místě, právě se vrátil z banky, kde prosil o další odklad splátek.

„Hypotéka, úvěr, leasing. Záleží, jestli dostanu další odklad od banky. Za první vlnu to bylo vstřícné, teď je to komplikovanější. Čekáme, nevíme, co bude.“

Místo výletníků teď ubytovávají dělníky. Ani to však na dlouho nepomůže

Jen o několik stovek metrů dál stojí penzion Studánka. Za normálních okolností by po chodbách chodili hosté a ve společenské místnosti by si hrály děti. Teď jsou na schodech bílé šlápoty od pracovní obuvi. Penzion musel přijmout k ubytování dělníky, aby přežil.

„Momentálně se cítím jako ubytovna. To není cíl, pro který jsme tento penzion zakládali, a pro který žijeme, kterému dáváme tu energii. Nechci ale říct, že nejsem vděčná za ty lidi, kteří přijedou a já je mohu ubytovat, ty pracující“ říká manažerka Lenka Lovašová.

Penzion už je na konci svých finančních sil, naději nedává ani leden nebo únor – lidé se totiž bojí objednávat si pobyt dopředu.

„Jsme na hranici, už teď se blížíme k té červené lince. Už teď vidím, když se podívám na naši rezervační plachtu, že leden a únor jsou nic moc. Lidé se bojí rezervovat, a když už rezervují, tak je to na poslední chvíli,“ konstatuje Lenka Lovašová.

Oslovení majitelé penzionů na Klínech na Mostecku v Krušných horách se shodli na tom, že nečekali příchod druhé vlny epidemie. Teď mají obavy o svou existenci.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související