Město Most bude mít svůj hotel – zaplatí za něj přes 80 milionů korun

16. prosinec 2020 13:00

Hotel Cascade v Mostě bude vlastnit a provozovat město. Shodli se na tom zastupitelé na svém posledním letošním zasedání.

Most za hotel zaplatí společnosti Crestyl 81 milionů korun. Město chce najít způsob, jak hotel propojit s divadlem a kulturním domem Repre, který příští rok čeká rekonstrukce.

„Město Most přistoupilo k vykoupení tohoto hotelu, protože vlastník uvažoval o jeho prodeji. Hrozila zde reálná obava, že hotel jako takový odkoupí někdo nový – se záměrem realizování ubytovny. Indicie o jednání s takovými subjekty jsme měli přímo od vlastníka,“ vysvětlil na úvod primátor Mostu Jan Paparega z hnutí ProMOST.

Cena za hotel je podle něj pro město výhodná. „Měli jsme k dispozici dva znalecké posudky, z kterých jsme vycházeli. První byl od vlastníka nemovitosti – ten odhadoval cenu movitého a nemovitého majetku zhruba na 104 milionů korun. Revizní posudek, který zadalo město, byl na 85 milionů korun. Ta finální cena je 81 milionů korun včetně DPH. To bude samozřejmě vráceno, takže finální cena je zhruba 67 milionů korun,“ doplnil Paparega.

Zaměstnance, včetně vedení hotelu, převezme město, které kvůli tomu zřizuje novou organizaci.

„Vznikne nová organizace, Cascade servisní s.r.o., do které přejde celý personál. Bude tam nový management, jehož členem bude i jednatel v podobě ředitele hotelu,“ vysvětlil mostecký primátor.

Město chce najít možnosti propojení mezi svými budovami v centru Mostu.

Někteří členové opozice se při hlasování zdrželi. Patřil mezi ně i Jan Hrubeš za Zelené a Piráty pro Most.

„Mně připadá bizarní, že je samospráva donucena kupovat hotel. Kdy ty města, aby se ubránila různým spekulantům, kteří chtějí ta města proměnit na ghetta, musí dělat tyto zoufalé kroky. Podle mě teď a v této situaci je to jediné řešení,“ shrnul Hrubeš.

Společnost Crestyl podle svého mluvčího Ondřeje Micky nebude komentovat důvody, proč hotel Cascade prodává.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související