Lysá hora sedmkrát nahoru a dolů. Běžkyně Jana Kakáčová zdolává kopce i extrémní výzvy

22. listopad 2023

„Jsem docela známá bludička, jsem schopna během závodu zabloudit a naběhat víc jak 5 kilometrů,“ směje se běžkyně Jana Kakáčová. S atletikou a běháním začala už jako desetiletá. Dnes je Kakáčová běžkyní několikadenních extrémních závodů a pravidelná vítězka v kategorii 50+.

Je také držitelkou titulu mistryně Evropy v canicrossu. Ji samotnou k běhání přivedla fenka loveckého maďarského ohaře. „Ohaři jsou superběžci, můžou na krátkou vzdálenost běžet až rychlostí 50 km/h,“ vysvětluje.

Věnuje se i vytrvalostním ultramaratonovým běhům. To znamená být dlouhé hodiny sám na trati, v terénu, ve dne, v noci. Proto nepřekvapí, že Jana Kakáčová absolvovala Beskydskou sedmičku, kterou běžela 16 hodin. „Beskydy jsou u nás nejtěžší hory, jsou hodně kamenité,“ popisuje běžkyně, která během 24 hodin dokáže 7x vyběhnout Lysou horu – a to i v zimě, když je na trati sníh.

Běh je její osobní vášní: „Dva dny bez běhání jsou divné a tři dny jsou nepříjemné,“ přiznává s úsměvem. Tělo je na pohyb navyklé a plnohodnotnou náhradou není podle ní ani jiná sportovní aktivita, například plavání.

Jak trénuje a co neočekávaného ji na závodech potkalo? A jaké vybavení je na běh extrémních závodů povinné? Poslechněte si v Apetýtu!

Spustit audio

Související