Člověk nesmí mít rychlejší nohy než hlavu. O orientačním běhu s Milošem Nykodýmem a Janem Fialou

13. září 2023

Klub SK Brno Žabovřesky patří dlouhodobě mezi největší a nejúspěšnější oddíly orientačního běhu v České republice. K mikrofonu usedli dva pánové: současná opora české reprezentace Miloš Nikodým, vítěz Světového poháru z roku 2018 a předseda sportovního klubu Brno-Žabovřesky Jan Fiala.

Pro orientační běh má ideální podmínky Skandinávie. „Příroda je tam divočejší. Když za Brnem půjdete do lesa, tak jsou všude cestičky, cyklotrasy, pěšiny. Nemáte v tom obrovském prostoru moc záchytných bodů, musíte se spoléhat na buzolu“ popisuje Nykodým, který v Norsku nějaký čas strávil.

Miloš Nykodým a Jan Fiala

„Ten sport je tam mnohem viditelnější a známější. Většina lidí si tím orientačním během nějak projde, například ve škole. Nebo ve Finsku existuje závod, který by měl absolvovat každý Fin aspoň jednou za život,“ dodává.

A Fiala vzápětí doplňuje: „Myslím si, že tam je součástí edukačního systému výchova k těmto aktivitám – orientační běh se tam skutečně vyučuje. Jsou tam speciální třídy zaměřené na orientační běh, tak jak máme třeba i v Česku sportovní třídy, tak ty jsou na jiné sporty.“

Čím je orientační běh charakteristický? Pro koho je vhodný a v jakém věku je dobré začít? Jak běžné je, že se člověk během závodu někam zatoulá? A proč se tento sport ještě nedostal na olympiádu? Poslechněte si Apetýt!

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související