Luhačovické lázně bez hostů osiřely. Hrozí ekonomický krach, píše starosta vládě

9. duben 2020 08:41

Lázně nesmějí přijímat nové hosty v souvislosti s opatřeními, která kvůli omezení šíření nákazy novým typem koronaviru přijala vláda.

Ubytovací kapacity společnosti Lázně Luhačovice opustí ve čtvrtek poslední hosté.

Jde řádově o desítky klientů, kteří jsou nyní v dětských léčebnách.

Zhruba 600 zaměstnanců lázní zůstane doma, pobírat budou 60 procent běžné mzdy. ČTK to dnes řekl výkonný ředitel společnosti Jiří Dědek.

Čtěte také

Luhačovický starosta Marian Ležák (nez.) odeslal vládě otevřený dopis, v němž upozornil, že Luhačovice opatření vlády fatálně ekonomicky zasáhla. Většina místních podle něj pracuje právě v lázeňství a cestovním ruchu a na příjmech z nich jsou závislí.

"Potenciální hrozba vysoké nezaměstnanosti může mít dalekosáhlé dopady na celý region a dlouhodobě paralyzovat celé území s dopadem na státní rozpočet," uvedl starosta.

Vyzval proto vládu, aby výrazně zjednodušila žádosti a zrychlila uvolňování finančních prostředků z programů COVID I a II. "Žádáme zrychlenou podporu živnostníků a firem, které jsou na pokraji existence a potřebují okamžitou úlevu výdajů ve formě dotace stanovené podle počtu zaměstnanců. Subjekty postižené krizovými opatřeními by neměly přijít o možnost požadovat náhradu škody," napsal Ležák.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) minulý týden navrhnul, že by zdravotníci z lázní mohli dočasně pracovat v krajských nemocnicích nebo sociálních službách. "Někteří naši zaměstnanci o to projevili zájem. Podmínky se nyní vyjednávají s krajem, například to, kým by byli placeni," uvedl Dědek.

Kvůli dočasnému uzavření evidují Lázně Luhačovice vysoké ztráty. Největší lázeňská společnost ve městě má podle Dědka za plného provozu denní tržby 1,5 milionu korun.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK