Luhačovice dají lázním miliony kvůli dlouhodobé hádce o údržbu lázeňské zóny

26. únor 2018

Zastupitelé Luhačovic schválili znění navržené dohody mezi městem a společností Lázně Luhačovice o údržbě lázeňského areálu.

Spor mezi městem a lázněmi je dlouhodobý, věc se dostala až ke zlínskému okresnímu soudu, který obě strany loni v prosinci vyzval, aby se pokusily najít kompromis při mimosoudních jednáních. Město bude dávat lázním na údržbu areálu 50 procent z lázeňských poplatků, řekl dnes ČTK místostarosta Radomil Kop (ANO).

Za loňský rok by to mělo činit 2,8 milionu korun. "K tomu bude ještě město platit ročně 300 000 korun na investice v areálu, například na mobiliář," uvedl Kop. Město dá také lázním zpětně za poslední dva roky pět milionů korun.

V úterý by se podle Kopa mělo k návrhu dohody vyjádřit vedení lázní. Generální ředitel společnosti Lázně Luhačovice Eduard Bláha dnes ČTK řekl, že na jaře by měla být smlouva podepsaná.

Lázně město zažalovaly pro bezdůvodné obohacení kvůli lázeňskému areálu. Společnost je sice jeho majitelem, jako veřejné prostranství ho však musí zpřístupnit všem. Bláha již dříve uvedl, že společnost dávala technickým službám ročně za údržbu asi tři miliony korun, miliony korun do areálu také investovala.

Do areálu mají volný přístup obyvatelé i návštěvníci města, včetně hostů ubytovaných v konkurenčních hotelech či penzionech. Město by se podle právního zástupce společnosti o areál mělo starat také proto, že v 90. letech přijalo vyhlášku, která lázeňský areál označila za veřejné prostranství, kvůli čemuž v něm prý lázně nemohou podnikat. Podle právního zástupce města je však lázeňský areál veřejným prostranstvím historicky a se souhlasem lázní.

Zastupitelé už loni schválili záměr přispívat lázním na údržbu lázeňského areálu 1,5 milionu korun. Společnosti se však tato částka zdála příliš nízká.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související