Linecké kostky ořechové

Další z vánočních nápadů na cukroví zazněl ve čtvrtek 12. prosince od Věry Hotařové.

Suroviny:
Linecké těsto
150 g polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, špetka soli, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, citrónová kůra, 1 vejce.

Ořechové těsto
250 g másla, 200 g moučkového cukru, citrónová kůra, 200 g strouhaných vlašských ořechů, 150 g polohrubé mouky, 2 lžíce rumu, sníh ze 7 bílků se špetkou soli.

Poleva
7 žloutků, 300 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu.

Další suroviny:
50 g rozpuštěné čokolády na vaření, 70 g půlek vlašských ořechů

Příprava:
Linecké těsto - z uvedených surovin vypracujeme na válu měkké těsto, zabalíme je do fólie a uložíme asi na 2 hodiny do chladničky.

Ořechové těsto - máslo s moučkovým cukrem umícháme do pěny, přidáme rum, citrónovou kůru a po částech mouku promíchanou s ořechy a tuhý sníh z bílků.

Z vychlazeného lineckého těsta vyválíme plát a přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení (nebo přímo na papíru rozválíme). Povrch těsta propícháme vidličkou a na celý plát rovnoměrně rozetřeme ořechové těsto. Pečeme při 150°C asi 40 minut.

Mezitím si připravíme polevu. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do hustého krému a přimícháme rum. Polevu rozetřeme na upečený teplý moučník a necháme mírně zaschnout. Řezy nakrájíme, dokud je moučník ještě vlažný. Po zaschnutí polevy nastříkáme na kostky mřížku z rozpuštěné čokolády a ozdobíme půlkou vlašského ořechu.