Lidé už nemusí kvůli vyšetření slinivky do Brna či Olomouce. Zlínská nemocnice má nový přístroj

Krajská nemocnice Tomáše Bati koupila nový endosonograf.

Pacienti tak nemusejí dojíždět za vyšetřením do Brna nebo Olomouce. Ohebný přístroj se používá například k vyšetření slinivky. Lékaři díky němu vidí povrch tělních dutin i jejich nejbližší okolí ve velkém rozlišení.

Přístroj za více než sedm milionů korun je ve zkušebním režimu, podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské ho lékaři začnou naplno používat od ledna.

Výstavba nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích dostala zelenou. Krajští zastupitelé schválili nákup pozemků

Krajská nemocnice ve Zlíně

Za 180 000 metrů čtverečních pozemků v Malenovicích by měl kraj dát asi 300 milionů korun.

Ohebný přístroj s optikou má na konci také ultrazvukovou sondu, což umožňuje mnohem přesnější diagnostiku. "Přístroj se používá k diagnostice patologií horní části zažívacího traktu, slinivky břišní a žlučových cest. Typickými pacienty jsou lidé s podezřením na nádor slinivky, který - zvláště pokud není velký - nemusí být ani na CT (počítačové tomografii) dobře viditelný," uvedl gastroenterolog Vladimír Kojecký.

Přístroj se také využívá při pátrání po kamenech ve žlučových cestách. "Pokud se nic nenajde, pacient se vyhne jinému invazivnímu a nepříjemnému vyšetření," uvedl Kojecký.

Endosonograf se používá také k cílenému odběru tkáně pro vyšetření. "Velmi důležitý je právě při podezření na nádor slinivky. Pomocí přístroje jsou lékaři schopni odběr vzorku zacílit přesně na podezřelou oblast," uvedla mluvčí nemocnice.

autor: pes
Spustit audio

Související