Lidé si dnes připomněli výročí vzniku Československa

Den vzniku samostatného státu si dnes lidé připomněli i na několika místech na jihu Moravy. Například v Brně zasadili čtyři symbolické lípy u pomníku druhého československého prezidenta Edvarda Beneše. Ve Valašském Meziříčí si připomínali 28. říjen 1918 na čtyřech místech ve městě.

„Každý rok až do loňska jsem na našem domě v Bystrci vystavoval československou vlajku. S přibývajícími léty jsem to ukončil. Bude mi devadesát. Je to ve druhém patře a je to riskantní,“ ilustroval dnes svůj vztah k 28. říjnu válečný veterán plukovník ve výslužbě Emil Boček.

Brňané si tradičně připomínají státní svátek u sochy Tomáše Garrigua Masaryka v centru města. Dnes ale navíc zasadili čtyři symbolické lípy jako symbol slovanské vzájemnosti u pomníku druhého československého prezidenta Edvarda Beneše před právnickou fakultou. Plukovník ve výslužbě Emil Boček zasadil jednu z nich.

Ve Valašském Meziříčí vzdali dnes na čtyřech místech ve městě hold Tomáši Garrigue Masarykovi. Přišli sokolové, radní i běžní obyvatelé města. Skupinky s věnci se objevily v místní části Krhová, na náměstí u pamětní desky, na místech dávného Masarykova pobytu a vše uzavřely v parku Botanika u největšího pomníku s bustou a českým lvem.

Řada dalších měst a obcí na Moravě si různými způsoby připomínala 94. výročí vzniku Československa v předchozích dnech.

autoři: hol , rv
Spustit audio