Lidé se ve Slušovicích rozloučili s Františkem Čubou, na pohřeb dorazil i prezident Miloš Zeman

3. červenec 2019 16:55

Politik a někdejší předseda JZD Slušovice zemřel minulý pátek ve věku 83 let. Poslední rozloučení se konalo dnes ve Slušovicích v malém kostelíku sv. Jana Křtitele. Ten byl zcela zaplněný. Lidé stáli před ním i v nejbližším okolí.

Zhruba 200 lidí včetně prezidenta Miloše Zemana ve středu odpoledne přišlo ve Slušovicích na Zlínsku na pohřeb Františka Čuby, bývalého senátora za SPO a předsedy někdejšího známého JZD Slušovice fungujícího za minulého režimu. Čuba zemřel minulý pátek ve věku 83 let. Obřad se odehrál ve slušovickém kostelíku Narození sv. Jana Křtitele. Maličký kostel byl plný, mnozí stáli i před ním a v okolí. Novináři dovnitř nebyli vpuštěni.

Miloš Zeman na pohřbu Františka Čuby ve Slušovicích

Miloše Zemana pojilo s Františkem Čubou přátelství, Čuba dělal prezidentovi poradce pro zemědělství a hospodářství. Zeman také udělil Čubovi v roce 2013 medaili Za zásluhy. Mezi pohřebními věnci byl mimo jiné věnec prezidenta nebo města Slušovic.

Vliv Františka Čuby na podobu Slušovic je nesmazatelný, řekl starosta města Petr Hradecký

Dominanta Slušovic z dob JZD takzvaný sud u dostihové dráhy

Slušovický agrokombinát, v jehož čele stál Čuba mezi lety 1963 až 1990, Slušovice zcela změnil. František Čuba tento pátek zemřel ve věku 83 let.

Na pohřeb přišli i Čubovi bývalí zaměstnanci z JZD Slušovice. V rozhovorech oceňovali zejména to, že Čuba, který se stal předsedou JZD v sedmadvaceti letech, se zasloužil o rozvoj do té doby nevýznamné vesnice. Postavil byty, školy i infrastruktur a vytvořil v družstvu, pozdějším agrokombinátu, spoustu pracovních míst.

František Čuba z průměrného družstva vybudoval za minulého režimu agrokombinát se sedmimiliardovým obratem. V čele JZD Slušovice stál od roku 1963 do srpna 1990 a dokázal obratně využívat možností, jež tehdejší legislativa poskytovala, a s pomocí vazeb na příslušníky politické nomenklatury vybudoval družstvu v řadě oblastí monopolní postavení na československém trhu.

Podle některých bývalých zaměstnanců mu k tomu pomáhala i spolupráce s komunistickou StB, mluvil o tom například někdejší disident a pozdější šéf Bezpečnostní informační služby Stanislav Devátý. Společenské změny v závěru roku 1989 znamenaly začátek postupného rozkladu "slušovického zázraku".

Za SPO byl František Čuba do Senátu zvolen za Zlínský kraj na roky 2014 až říjen 2020. Mandátu se vzdal v únoru 2018 po dlouhodobé absenci kvůli nemoci. V Senátu se neobjevoval od konce srpna 2016. Nenastoupil ale na nemocenskou a dál pobíral plný plat, vzdal se ho až po kritice. František Čuba byl v minulosti také krajským zastupitelem a radním pro zemědělství. Od vysoké školy byl Čuba členem KSČ (1956 až 1989), v roce 1993 vstoupil do ČSSD a od roku 2010 byl členem Strany práv občanů, za niž dvakrát neúspěšně kandidoval do Sněmovny.

autor: Lukáš Veselý | zdroj: ČTK

Související