Levnější jízdné, častější spoje, vyšší komfort cestování. Zlínský kraj od nového roku spustí integrovaný dopravní systém

4. prosinec 2020 17:43

Obyvatelé Zlínského kraje budou od ledna cestovat podle nového integrovaného systému. Dlouho plánovaný dopravní koncept ale ještě nebude stoprocentní. Na některé změny si lidé počkají.

Ušetřit při cestování napříč Zlínským krajem by měli lidé už od ledna. Projekt integrované dopravy slibuje taky více spojů a lepší návaznost při přestupování. Ne všechno ale bude fungovat tak, jak avizovalo minulé vedení Zlínského kraje. 

Stejně jako letos budou lidé od nového roku jezdit podle takzvaného kilometrového tarifu. Změna bude ale při přestupování. Tam totiž lidé nebudou platit nástupní sazbu 9 korun. Stačí tak, když ukážou předchozí jízdenku. Dále začnou platit časové jízdenky na 7 a 30 dní. Dosavadní kartičky, vydávané dopravci na příměstskou dopravu, přestanou platit. Jízdenku budou mohou lidé nově zaplatit taky přes aplikaci v mobilním telefonu nebo platební kartou.

Slibovaná finanční úspora bude záviset na tom, odkud lidé pojedou. Obecně půjde ale zhruba o 10 ti procentní snížení cen.

Používání takzvané čipové karty zatím možné nebude. Radek Doležel z ANO řekl Českému rozhlasu, že projekt integrované dopravy nebyl od předchozího vedení dotažen do konce a dobře připraven. Čipová karta měla sloužit tak, že si na ni obyvatelé nahrají peníze, tedy takový kredit a s tou kartou potom můžou cestovat různě po celém Zlínském kraji. Tyto karty ale zatím kraj k dispozici nemá. Proto od prvního ledna budou platit papírové jizdní doklady. Tento koncept by se měl postupně dotáhnout, termín ale ani nyní není jistý. Mohlo by to být v polovině příštího roku.

Behěm roku pak bude postupně probíhat výměna dopravních značek a autobusových zastávek.

Podrobnosti si poslechněte v záznamu rozhovoru s krajským radním z hnutí ANO Radkem Doleželem, který připravila redaktorka Andrea Kratinová.

autoři: Andrea Kratinová , Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.