Vládní opatření ovlivnila i fungování soudů, stovky případů musely odložit na příští rok

3. prosinec 2020 19:19

Koronavirová pandemie výrazně ovlivnila také činnost soudů. Jen ve Zlíně bylo v listopadu zrušeno 163 jednání.

Fungování soudů ve Zlínském kraji se během koronavirových opatření výrazně omezilo. Soudy často musely a musí naplánovaná jednání odkládat na pozdější dobu.

Mezi nejčastější důvody pro odročování bylo velké množství účastníků, kteří tak nemohli být společně v jednací síni. Dalšími důvody bylo onemocnění nebo karanténa soudců, advokátů nebo účastníků řízení. Komplikované bylo také získávání posudků z oblasti zdravotnictví, které bylo a stále je přetížené.

Zpoždění nabraly soudy ve Zlíně a Uherském Hradišti už při jarní vlně pandemie. Od 13. března do konce května tu neproběhlo žádné řízení. Pokud jde o podzimní čísla, v listopadu bylo například u Okresního soudu ve Zlíně zrušeno 163 jednání. Před zavedením opatření proti koronaviru to zde přitom bylo např. v září jen 93 jednání. Většina z nich se posune až na příští rok. Samotná řízení se tak prodlužují řádově o měsíce.

Podrobně o tématu mluvila moderátorka Markéta Janíková s redaktorkou Terezou Cedidlovou. Poslechněte si záznam rozhovoru, ve kterém se také dozvíte, kterých typů řízení se posun dotkne nejméně.

autoři: Tereza Cedidlová , Markéta Janíková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související