Letní koláč se sněhem a lesním ovocem podle Šárky Smyslové je hitem letošního léta
Letní koláč podle Šárky Smyslové je kombinací lineckého těsta, nadýchaného sněhového krému s lesním ovocem a ořechů. Koláč připravíte rychle a získáte skvělý dezert s máslovým těstem, sladkokyselou náplní a lehce křupavým vrškem. Je to hit!
- Letní koláč
- Na těsto:
- 2 žloutky
- 65 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 lžíce sladké smetany ke šlehání
- 125 g másla
- 250 g polohrubé mouky
- Na náplň:
- 3 bílky
- špetka soli
- 120 g cukru krupice
- 1 lžíce strouhanky
- 500 g letního ovoce (lépe kyselejší – rybíz, angrešt, lesní plody)
- 1 hrst ořechů
Postup:
Na těsto utřeme žloutky s cukrem do nadýchané pěny. Pak do ní vmícháme vanilkový cukr, sůl, lžíci smetany a nakonec zapracujeme rozměklé máslo. Na závěr přidáme mouku. V těstě se mohou udělat žmolky, proto je nutné ho dopracovat rukou. Musíme ovšem pracovat rychle, aby se máslo příliš nezahřálo.
Koláčovou formu vyložíme pečicím papírem a prsty vytlačíme těsto do krajů. Na chvíli pak dáme formu s těstem do lednice.
Krém si připravíme tak, že 3 bílky se solí šleháme a postupně přisypáváme cukr do pevného sněhu.
Do ušlehaného sněhu vmícháme lžíci strouhanky a potom do něj zlehka zapracujeme i lesní ovoce. Musíme opatrně, aby sníh příliš nespadl.
Koláč vyndáme z lednice a naneseme na něj sněhovou směs v bocháncích, příliš nevyrovnáváme, abychom sníh moc neporušili. Vršek koláče posypeme rozsekanými ořechy.
Koláč pečeme hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C.
Šárka Smyslová
Recept se jí zalíbil kdysi u paní sousedky, která ho měla z jednoho slovenského časopisu. Paní Smyslová si recept opsala a od té doby ho peče. Rodina ho v létě považuje za svého sladkého favorita.
Přivítala nás v příjemné kuchyni s dřevěným pultíkem pod oknem, odkud je nádherný výhled na parku mezi domy. Ochutnali jsme i vynikající domácí rybičkovou pomazánku a ledový čaj. Bylo to veselé příjemné odpoledne spojené s pečením úžasného koláče.