Lesníci na Vsetínsku dbají na ochranná opatření proti lýkožroutu smrkovému

29. červenec 2007

Extrémní teploty a sucho přinášejí kromě nebezpečí požárů také další riziko - napadení lesních porostů kůrovcem. Současné počasí podle odborníků nahrává rozmnožování především nejvíce rozšířeného lýkožrouta smrkového. Například na Vsetínsku proto lesníci zvyšují ochranná opatření. Na další podrobnosti jsme se ptali lesnického referenta vsetínské radnice Dušana Pinďáka.

Pane inženýre, letošní počasí je trošku výjimečné. Co to znamená pro lesníky? Jaké úkony musí dělat z hlediska požární a biologické ochrany? Z hlediska požární ochrany konají normální ochrannou hlídku. To znamená obchůzky po porostech. Sledují, jak to tam vypadá, zdali tam někdo nepálí nějaký klest. Sledují, zda uživatelé lesů, jako táborníci a tak dále, nerozdělávají oheň, zda se nekouří v lese a podobně. Zvýšené riziko požáru opravdu existuje. Pokud se týká ochrany proti hmyzím škůdcům, kteří díky suchu a teplu nyní hrozí, tak se provádí pravidelné obhlídky porostů, kde se vyskytují smrky, kontrolují se lapáky, které se v těchto porostech pokládají. Pokud se zjistí zvýšený výskyt těchto škůdců, tato obranná zařízení se samozřejmě přidávají. No a pokud už dojde k napadení stromů, tak se musí rychle likvidovat, asanovat, a to takovým způsobem, aby se dále v lesním porostu nemohl šířit.

Zatím je výskyt v normě? Konkrétně na Vsetínsku vypadá, že v normě je. I když se teď začínají objevovat nová kůrovcová kola, takže asi tady zvýšený výskyt místy bude.

Vy také musíte klást důraz na ochranu zpracovatelských oblastí. To znamená pily a podobná zařízení. Ano, je to tak. Náš odbor kontroluje i tyto sklady dříví, které se nachází uvnitř obcí i na jejich okrajích. Největší riziko ale podle mého názoru v současné době ani není u těchto skladů nebo výrobních provozů, ale u převozů dříví, protože se vozí i z kůrovcových oblastí. Škůdce ve dřevě prodělává vývoj i při převozu, takže se může stát, že i převozem dříví dojde k jeho rozšíření. V některých případech by proto mělo být převážené dřevo chemicky ošetřeno, případně odkorněno.

Mají provozovatelé pil materiál za povinnost pod sankcí ošetřovat? Ano, tuto povinnost mají. Pokud to neudělají nebo se zjistí, že se to šíří z jejich skladu, pak mohou být postiženi sankcí.

autor: rv
Spustit audio