Lesní zázrak aneb chlupaté knedlíky s houbami a se slaninou od Vladislavy Bujnové

Dokonale kypré chlupaté knedlíky krásně kloužou do krku a čekají, až si dáte další a další. Slanina s cibulkou a houby chutě krásně vyvažují. Les je zázrak sám o sobě a na podzim se vyplatí zpracovat jeho dary tak, jak to dělá Vladislava Bujanová ze Zvolenova.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 2 syrové nastrouhané brambory
  • 2 vařené brambory
  • 2 špetky soli
  • 100 ml horkého mléka
  • 1 vejce
  • 200 g hrubé mouky
  • sůl pro vaření knedlíků
  • voda na vaření
  •  
  • Na smaženici:
  • 12 hub (čerstvých kozáků nebo jiné hřibovité houby)
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 1 lžička kmínu
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 2 vejce
  •  
  • Na ozdobení:
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 lžíce sekané pažitky

Postup

Připravíme si těsto na knedlíky. Oškrábeme syrové brambory, umyjeme a najemno nastrouháme. Trochu osolíme. Slijeme a vymačkáme z nich přebytečnou vodu z brambor. Nevyléváme, necháme ji v hrnečku odstát. Získaný škrob ještě použijeme.

K vyždímaným bramborám přidáme vařené brambory, které také najemno nastrouháme a vše dosolíme.

Ohřáté mléko nalijeme do směsi vařených a syrových brambor. Promícháme a přidáme vejce.

Potom slijeme vodu, ve které se nám mezitím na dně usadil škrob z brambor. Škrob přidáme do bramborové směsi. Tím bude těsto lépe držet. Na závěr přisypeme mouku. Těsto by mělo mít trochu hustější konzistenci, než bychom dělali na palačinky.

Do osolené vařící vody vhodíme na zkoušku jeden knedlíček, který vaříme 3–5 minut podle velikosti. Pokud se rozvařuje, přidáme ještě trochu mouky.

Těsto odkrajujeme lžičkou, tvoříme spíš takové noky, a vkládáme do vroucí vody. Promícháme, aby se noky odlepily ode dna. Uvařené dáme stranou.

Připravíme si řidší smaženici. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme očištěné a na kostky nakrájené houby. Lehce osolíme, opepříme a přidáme kmín. Dusíme 20 minut.

Nakonec do smaženice vmícháme vejce, krátce povaříme, aby zůstala vláčná a máme hotovo.

Smaženici promícháme s chlupatými knedlíky, navrch ozdobíme dokřupava opečenou slaninou a čerstvou nasekanou pažitkou.

Vladislava Bujnová

Recept na takto báječné a jednoduché sezonní jídlo má už 20 let. Je od babičky i tchyně z dob, kdy se vařilo z toho, co rostlo na zahrádce nebo v lese. Když byla sezona hub, nedělala se u nich doma jenom smaženice či houbová omáčka, ale i takovéto chlupaté knedlíky.

Recept do soutěže přihlásila kvůli své babičce, která byla nadšenou a pravidelnou posluchačkou Pochoutkového roku a každou neděli bedlivě poslouchala. Babička už nežije. Účast v soutěži je tak dodatečným poděkováním za to, co vše pro rodinu udělala.

Patrik Rozehnal a Vladislava Bujnová
autoři: Patrik Rozehnal , djo