Lázně Luhačovice zahajují sezónu. Mezi prameny přístupné pro veřejnost bude chybět Vincentka

10. květen 2019 11:35

Program začne v pátek, vyvrcholí nedělním svěcením pramenů a průvodem folklorních průvodů po jednotlivých pramenech.

Lázeňskou sezónu zahajují o víkendu v Luhačovicích na Zlínsku. Pro návštěvníky a klienty lázní je letos připraveno 14 léčebných pramenů. Poprvé v historii bude chybět Vincentka. Zájemci se k ní dostanou až během léta po ukončení rekonstrukce kolonády.

„V současné době je v Luhačovicích přístupných čtrnáct přírodních minerálních pramenů, z toho bude šest volně přístupných pítek. K těm nejznámějším patří Aloiska, kde podáváme, kromě studené minerální vody, také vodu ohřátou. Pramen Dr. Šťastného, Ottovka nebo Nový jubilejní. Na Vincentku se mohou naši návštěvníci těšit v průběhu léta, kdy bude zpřístupněna hala Vincentka,“ uvedl marketingový manažer lázní Dalibor Chrastina.

Luhačovice, pramen Ottovka

Prameny jsou připraveny na novou sezónu. „Myslím, že ano. Můžeme to dát do provozu všechno,“ uvedl balneotechnik Vladimír Horálek. Zároveň popsal, jak se technicky prameny připravují na novou sezónu. „Děláme každoročně čištění odtoků a výtoků. Provádíme opravné malby a nátěry u zdrojů. Čistíme ty vlastní šachty, čistíme vodojem. No a před zahájením toho provozu, před zimou, provádíme zprovoznění pramenu doktora Šťastného a pramene a altánu Ottovka,“ upřesnil Horálek.

Mezi jednotlivými prameny jsou podle něj rozdíly chuťově jen minimální. „Všechny prameny jsou velmi silně mineralizované, takže ty rozdíly jsou jen nepatrné. Snad jen asi nejsilnějších pítek je pramen Dr. Šťastného, potom je Vincentka, Nový jubilejní, Aloiska a Ottovka,“ popsal.

Dlouhodobé sucho a málo deště se na kvalitě pramenů neodrazilo. „Ty naše přírodní léčivé zdroje jsou dlouhodobě stabilní a z hlediska mineralizace jsou rozdíly kromě mělkého zdroje Ottovka v jednotkách procent. Takže ty rozdíly jsou jen nepatrné,“ řekl Vladimír Horálek. Ročně investují Lázně Luhačovice do údržby pramenů přibližně 400 tisíc korun.

Zahájení lázeňské sezony tradičně navštěvují tisíce lidí. Město letos připravilo novinku v parkování. Poprvé bude fungovat pro návštěvníky kyvadlová doprava mikrobusy od záchytných parkovišť do centra. Parkoviště přitom budou opět zřízena na příjezdu do města ve směru od Uherského Brodu.

autor: redakce
Spustit audio

Související