Lávka v Kroměříži bude uzavřena měsíce. Její kontrola bude stát 600 tisíc korun

12. leden 2018

Vedení radnice v Kroměříži rozhodlo o důkladnějším průzkumu lávky přes řeku Moravu. Ta je uzavřena od poloviny prosince poté, co se v Praze zřítila lávka postavená podobným způsobem.

Diagnostiku lávky pro pěší přes řeku Moravu proto obstará Vysoké učení v Brně, konkrétně odborníci z Ústavu betonových a zděných konstrukcí stavební fakulty. Rozhodla o tom městská rada.

Náklady dosáhnou téměř k 600 000 korun. Začátek prací se předpokládá v únoru, dokončeny by měly být zhruba tři měsíce od podpisu smlouvy.

„Vzhledem k závažnosti situace je potřeba udělat podrobný průzkum lávky, což si vyžádá čas i peníze. Pro zajištění bezpečného provozu na lávce jsou plánované výdaje nezbytné,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Odborníci již lávku přes řeku Moravu geodeticky zaměřili.

Dělníci také opravili drobné trhlinky na jejím povrchu. „Kvůli dalším odborným pracím se doba, kdy bude lávka uzavřená, bohužel protáhne,“ dodal místostarosta Marek Šindler.

Podle Vlastimila Foltýna z radničního odboru služeb je nezbytné konstrukci prozkoumat beton konstrukce v laboratoři, posoudit stav nosných a předpínacích lan a získat údaje pro závěrečné zhodnocení lávky.

Lávka byla postavena v roce 1984. Je dlouhá 76 metrů, délka nosné konstrukce lávky je 63 metrů. Lávka odolala při velkých povodních v roce 1997, kdy pouze přišla o zábradlí, které bylo tehdy odstraněno, aby nezachytávalo naplavené větve a stromy. Po záplavách bylo zábradlí instalováno zpět a lávka byla pečlivě zkontrolována. Bez poškození přežila i povodně v letech 2006 a 2010.

Související