Lávka v Kroměříži je uzavřena. Má podobnou konstrukci jako ta, která se zřítila v Praze

15. prosinec 2017 12:55

Lávka pro pěší přes řeku Moravu v Kroměříži je od dnešního dne uzavřena. Důvodem je mimořádná kontrola lávky po události v Praze, vedení radnice nechce nic riskovat. S otevřením počká na výsledky mimořádné kontroly.

Mimořádná kontrola lávky začala poté, co se 2. prosince zřítila v Praze lávka postavená podobným způsobem.

Odborníci již minulý pátek lávku přes řeku Moravu geodeticky zaměřili a v tomto týdnu prošla mimořádnou prohlídkou. „Přední tuzemský odborník na mosty Jan Tomek lávku prohlédl a pořídil soupis drobných vad,“ popsal vedoucí odboru správy majetku města a služeb Lambert Hanzal.

Odborníci poté na jednání v Brně stanovili další postup mimořádné kontroly. „Následovat bude zmíněná diagnostika lávky. Při ní bude betonová konstrukce lávky v nejzatíženějších místech navrtána, abychom mohli prozkoumat zejména stav nosných a předpínacích lan,“ řekl Vlastimil Foltýn z odboru správy majetku města a služeb.

Dělníci nyní na lávce opravují drobné trhlinky na jejím povrchu. I proto byla lávka uzavřena. „Z preventivních důvodů není vhodné, aby se na lávce pohybovaly větší skupiny lidí, což by mohlo nastat například při silvestrovských oslavách,“ uvedl starosta města Jaroslav Němec.

Lávka je pravidelně pod dohledem. Každoročně probíhají takzvané běžné kontroly, v delších intervalech hlavní prohlídky. Lávka jí naposledy prošla v roce 2014, další byla plánována na příští rok. Událost v Praze ji urychlila.

Lávka byla postavena v roce 1984. Je dlouhá 76 metrů, délka nosné konstrukce lávky je 63 metrů. Lávka odolala při velkých povodních v roce 1997, kdy pouze přišla o zábradlí, které bylo tehdy odstraněno, aby nezachytávalo naplavené větve a stromy. Po záplavách bylo zábradlí instalováno zpět a lávka byla pečlivě zkontrolována.

Dokud nebudou známy její výsledky, lávku zavíráme. Bezpečnost obyvatel i návštěvníků města je pro nás prioritou. Chceme si být jisti, že zřícení lávky nehrozí.
Jaroslav Němec, starosta Kroměříže

Spustit audio

Související