Lanovka na Pustevny může zůstat v provozu i přes vládní omezení

Oblíbená lanová dráha z Trojanovic na Pustevny zajišťuje veřejnou službu, pro kterou platí výjimka. Proto může zůstat v provozu i přes vládní opatření.

Ze strany Moravskoslezského kraje je to jediná přístupová cesta a lanovka přepravuje nejen lidi, ale i zásobování. Lanovka jede celoročně podle pravidelného jízdního řádu každou půlhodinu. Cestující musí mít při přepravě roušky, při větším počtu lidí na nástupišti musí dodržovat odstupy. Sedačky jsou pravidelně desinfikovány.

Na dodržování jízdního řádu i protiepidemických opatření dohlíží podle ředitele společnosti Pustevny Petra Lessyho denně policie České republiky. 

Beskydské Pustevny jsou v těchto dnech často vyhledávaným cílem turistů. Zvláště ti, kteří tam míří z Moravskoslezského kraje, by při omezení provozu lanovky museli využívat jedinou úzkou přístupovou cestu z Prostřední Bečvy, což by nejen v zimním období znamenalo dopravní kolaps.

Podobně zůstávají v provozu i jiné lanové dráhy v České republice, jako například na pražský Petřín nebo na Větruši v Ústí nad Labem.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Spustit audio

Související