Lákadla nadcházejícího víkendu: Noc kostelů, Jízda králů ve Vlčnově, Zlín Film Festival i gulášfest

24. květen 2019

Ve dnech volna můžete vyrazit hned na několika místech Zlínského kraje na Noc kostelů, na své si přijdou milovníci vína i dobrého jídla a také folklorních a filmových akcí.

Pátek, 24. května 2019

Večer a noc v pátek 24. května bude patřit Noci kostelů. Ve Zlínském kraji se do této celostátní akce zapojilo 86 kostelů, kaplí či modliteben, návštěvníci se mohou zúčastnit připravených prohlídek a akcí:

V Napajedlích na Zlínsku se můžete od 18 hodin zapojit do Rytířské muzejní noci. Šerm, souboj s mečem, střelba z historických zbraní, pasování na rytíře – to a mnoho dalšího si vyzkoušíte v Muzeu v Napajedlích.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm v rámci Noci kostelů pořádá v Dřevěném městečku varhanní koncert Pavly Mikeškové v kostele sv. Anny.

Muzejní noc v Uherském Hradišti nabídne kolotoč aktivit pro děti i rodiče, komentovaných prohlídek a několika hudebních vystoupení se začne točit v pátek 24. května od 16.30 do 23.59 hodin. Ústředním místem letošního ročníku bude prostranství před hlavní budovou Slováckého muzea ve Smetanových sadech. V rámci festivalu muzejních nocí mohou návštěvníci zavítat také do Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana a Galerie Slováckého muzea.

V předvečer Májového jarmarku proběhne v pátek od 19.00 do 22.00 Noc kostelů v kostele sv. Anny v Dřevěném městečku v Rožnově pod Radhoštěm. Od 20.00 do 21.00 se uskuteční varhanní koncert Pavly Mikeškové. Na Noc kostelů je vstup volný.

Proslulá Jízda králů ve Vlčnově se uskuteční od 24. do 26. května 2019. Nedělnímu průvodu královské družiny a krojovanému průvodu předchází celá řada akcí, včetně vystoupení folklorních souborů, jarmarku, předání vlády králů. www.jizdakralu.cz

Sobota, 25. května 2019

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm pořádá Májový jarmark s kácením máje. V Dřevěném městečku se od 9:00 můžete těšit na lidovou májovou slavnost spojenou s jarmarkem jarních produktů, dále vystoupí Cimbálová muzika Radhošť, Stanley´s Dixie Street Band, dechová hudba Galička a čeká vás také kácení máje s Valašským souborem písní a tanců Ovčák z Hovězí.

Sbor dobrovolných hasičů Bílovice zve na oslavu 150. výročí založení nejstaršího vesnického hasičského sboru na Moravě v Bílovicích u Uherského Hradiště. Volný program s ukázkami činnosti jednotek požární ochrany začíná v zámeckém parku od 14 hodin. K vidění bude koňmi tažená stříkačka, zásahové vozidlo z roku 1939 a dopravní stříkačka z roku 1938. Zajímavostí je, že jsou obě vozidla funkční. Představí se také současná moderní technika. Děti se mohou těšit na skákací hrad, malování na obličej, soutěže a různé hry.

Kdo má rád dílo Joži Uprky, může každou poslední sobotu v měsíci vždy ve 14 hodin zavítat na bezplatnou hodinovou prohlídku do Galerie Joži Uprky v Uherském Hradišti. Prohlídku vede spoluzakladatel a kurátor galerie Dr. Petr Vašát. Tento měsíc proběhne prohlídka v sobotu 25. května.

Do Rožnova pod Radhoštěm se v sobotu 25. a neděli 26. května sjedou milovníci gastronomie na oblíbený Garden Food Festival. Festival proběhne v městském parku a návštěvníci zažijí chutě a vůně nejen z Valašska ale celého Česka, Evropy a světa. Do Rožnova pod Radhoštěm se můžete z Valašského Meziříčí vypravit speciálním parním vlakem

Celých dvanáct hodin s jídlem z celého světa slibuje Gastrofestival Kunovice, který proběhne v Areálu Jízdy Králů 25. května od 12 do 24 hod.

Ve vinařské obci Polešovicích se 25. května od 15 do 22 hodin otevírá patnáct vinných sklepů ve Vinařské ulici. Připraveny budou degustace vína, bohaté občerstvení a hned tři cimbálové muziky.

Za vínem se můžete vypravit 25. května do Uherského Hradiště, kde budou od 14 hodin potřetí otevřeny Derflanské sklepy.

Do Záhorovic v podhůří Bílých Karpat se vydají milovníci guláše. Záhorovský Gulášfest proběhne 25. května od 13:30 do 16 hodin na Hřišti za školou, hudební doprovod obstarají Harmonikáři, od 18 hodin zahraje Profil Rock.

Neděle, 26. května 2019

Klub Maják Bojkovice ve spolupráci se Základní uměleckou školou Bojkovice zve na Rodinné odpoledne plné kulturních zážitků a zábavy, a to v neděli od 15 do 19 hodin. V zahradě ZUŠ zahraje živá hudba v podání kapely ISARA, divadlo Hvozdná představí pohádkový příběh pro nejmenší diváky O princi Jakubovi a také uslyšíte koncert školních souborů a skupin s názvem Zahradní slavnost ZUŠ.

autor: Pavel Vacek
Spustit audio