Kvůli velkému zájmu rozhodovalo o přijetí do první třídy na jedné ze zlínských základních škol losování

20. duben 2023 13:58

Základní škola s rozšířenou výukou jazyků ve Kvítkové ulici ve Zlíně letos nevybírala u zápisu do prvních tříd děti podle výsledků posuzování jazykových předpokladů, ale na základě losu. To vyvolalo vlnu nevole u některých rodičů.

Základní škola v Kvítkové ulici je velmi vyhledávaná. Je vnímána jako škola výběrová, a to nejen kvůli rozšířené výuce cizích jazyků. Zápis do prvních tříd se tu koná klasicky. Na prvním místě přijmou děti, které na školu patří spádově, což bylo letos sedm žáků. Do prvních tříd sem ale letos rodiče přihlásili téměř 140 „nespádových“ dětí.

V průběhu zápisu tu navíc (na rozdíl od běžných základních škol) se souhlasem rodičů u dětí zjišťují, jaké mají jazykové předpoklady. Vše probíhá formou rozhovoru a výsledkem je seznam, ze kterého v minulých letech přijímali do tří tříd děti s nejvyšším skóre. Letos ale tento postup škole vytkla Česká školní inspekce jako pochybení, což po odvolání potvrdil i Krajský úřad ve Zlíně.

Podle mluvčí Ministerstva školství a tělovýchovy Anety Lednové v současnosti mají všechny veřejné školy spádový obvod a všechny vzdělávají žáky podle stejného Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání. Mohou se sice profilovat v rámci svého školního vzdělávacího programu, to znamená rozšířit počet hodin některého předmětu, toto ale nemůže mít vliv na kritéria přijímání žáků. Přednostně tak musí veřejná škola přijmout žáky ze spádové oblasti. Pro ostatní žáky ale také nemůže použít kritéria založená na studijních předpokladech.

Škola se tak rozhodla pro losování. To je v souladu s předpisy a právními normami. Pravda bohužel je, že podle informací dostupných na stránkách školy losem neprošly některé děti s nejlepším procentuálním výsledkem jazykových vloh. S tím nesouhlasí jejich rodiče a zvažují ještě možnosti dalších právních kroků proti rozhodnutí školy.

Spustit audio

Související