Kvůli požáru a kouři se děti z několika zlínských školek přesunuly do kina

9. leden 2013

Kvůli požáru skladu elektroniky nedaleko centra Zlína nařídila radnice evakuaci sedmi mateřských škol a jeslí. Celkem se muselo přesunout asi 300 předškoláků. V kině v Malenovicích pro ně přichystali promítání dětských filmů.

Školku na ulici Osvoboditelů musí opustit zhruba osmdesát dětí. Několik dětí míří se svými rodiči k parkovišti, další odvádějí učitelky do připraveného autobusu.

„Nám zavolali a poprosili, jestli můžeme přijet, a tak jsem přijela,“ říká jedna z matek.

V části, kde bydlí, prý po kouři žádné stopy nejsou. „My jsme z Majáku, z vrchu, a my nic. Tady trochu to cítím, ale že by nějak moc... Nějaká ta opatření musí být,“ podotýká.

Učitelka Miroslava Bartoňová připouští, že pro nejmenší třídu nebyl pokyn k evakuaci příjemný zážitek.

„Oni nevěděli najednou, co se děje, když jsme jim říkali, že jedeme do kina, že jedeme na výlet. Ale pro ty malinké děti je to prostě takové – jsou to mrňata,“ popisuje.

Čtěte také

S požárem v areálu Svitu bojují hasiči už od jedné hodiny po půlnoci. Kvůli silnému dýmu byl ve městě vyhlášen zvláštní požární poplach, stupeň 4, a zasedl také krizový štáb, který doporučil obyvatelům Zlína nevětrat. Ovzduší monitorují dvě mobilní laboratoře.

Evakuace je hlavně preventivní. Zplodiny v ovzduší jsou zatím pod hodnotami, při nichž by hrozilo bezprostřední nebezpečí. Varovný systém však upozorňuje na zvýšený obsah čpavku v ovzduší.

autoři: rv , Vojtěch Kouřímský
Spustit audio