Květen je ve Zlíně měsícem snah o rehabilitaci J.A.Bati

15. květen 2007

Od začátku května žije Zlín Baťovskými tématy. Po odhalení historicky první sochy Jana Antonína Bati a konferenci o jeho významu pro průmyslový rozvoj regionu, to byly také kulturní a společenské události spojené se slavnou rodinou. Právě zmíněná konference měla přispět k širšímu poznání temného období druhé světové války. Během ní zlínská továrna vyráběla mimo jiné i boty pro wehrmacht a to bylo příčinou poválečné konfiskace majetku a odsouzení Jana Antonína Bati. Současní historici se snaží poukazovat na humanitární stránku fungování továrny a nespravedlivý soud. Více zjišťoval Český rozhlas Brno od polistopadového generálního prokurátora Jiřího Šetiny.

Jaký byl proces s J.A. Baťou z pohledu dnešního právníka? Proces byl totálně nespravedlivý a porušil všechny platné právní zásady pro trestní řízení i vynášení rozsudku. Může být od minuty školním příkladem pro posluchače právnické fakulty, začínající, jak se postupovat v trestním řízení nemá a nesmí a jak rozsudek vypadat nesmí.

Proč tedy podle vás stále není J.A. Baťa očištěn? Protože jsme si i po roce 1989 stanovili tabu dne 25. února 1948 a jenom od tohoto dne nová politická reprezentace umožnila částečnou rehabilitaci, částečné restituce, částečné přezkumy minulosti. Kdo měl smůlu a byl nespravedlivě odsouzen a zabrán mu majetek 24. února, nemá šanci.

Myslíte si, že teď nastala doba, kdy by se mohlo jít i před ten 25. únor? Panická obava politické reprezentace z porušení takzvaných Benešových dekretů tady není na místě, protože ty Benešovy dekrety byly v tomto odsouzení znásilněny a porušeny.

autor: rv
Spustit audio