Krvácivost a srážlivost krve musí být v rovnováze. Ovlivňuje je strava, léky i stres

15. březen 2024

Srážení krve je důležité. V případě zranění sražená krev pomáhá zastavit krvácení. A jak se „srazí“ krev?

„Jednou ze složek krve je plazma, která obsahuje srážlivé proteiny, a krevní destičky, které ve spolupráci s krevními proteiny udělají takovou zátku, která zacelí ranku a zabrání dalšímu krvácení,“ vysvětluje hematolog Jan Loužil.

Aby ale funkce byla správná, musí se poté céva zase zprůchodnit. „Srážení krve není jenom to, že se udělá zátka, ale pak se v tom místě musí znovu obnovit krevní oběh. Třeba krevní sraženina v srdeční cévě může způsobit infarkt myokardu.“

Srážlivost krve ovlivňuje i některé léky

Srážlivost krve nás chrání před vykrvácením, ovšem někomu se krev sráží hůř. Vliv na srážlivost krve mají potraviny, stres, životní styl, genetika. „Nejčastější příčinou jsou ale dnes léky. Lidé berou spoustu druhů léků na různá jiná onemocnění a tyto léky někdy ovlivňují srážlivost krve. Vždycky je dobré vědět, co berou a proč. Malá část našich pacientů má nějakou vrozenou záležitost geneticky podmíněnou,“ říká hematolog.

Nejznámějším onemocněním je hemofilie, což je genetická porucha krevních destiček. Přenašečkami jsou ženy, onemocnění propuká u mužů. Vždy je dobré vědět, jakou genetickou zátěž máte v rodině. „Při standardním vyšetření se zjišťuje počet krevních destiček, které odhalí třeba hemofilii. Při specializovaných vyšetřeních se měří jednotlivé srážlivé faktory. Lidé, kteří berou warfarin, znají Quickův test. Testem D-dimer zjišťujeme, zda se netvoří tromby,“ vyjmenovává Kateřina Cajthamlová. Krvácivost i srážlivost krve musí být v rovnováze.

Krevní vzorky

Warfarin – rizika a omezení

Patrně nejznámějším lékem na ředění krve je warfarin. Kolik ho brát, určí lékař na základě testů. „Existují však běžné léky, které mohou jeho činnost narušit. Mohou ji zvýšit, nebo snížit. Je podstatné číst příbalový leták, zejména pokud berete nějaké potravinové doplňky,“ upozorňuje známá lékařka a uvádí příklad: „Vitamin K zvyšuje srážlivost krve, ale warfarin jde proti tomu. To znamená, že si účinek warfarinu vyrušíte.“

Z běžných léků se mohou s warfarinem negativně ovlivňovat léky na záněty, tedy nesteroidní antirevmatika, léky s kyselinou acetylsalicylovou (acylpyrin) nebo léky pro epileptiky. Problém je také alkohol nebo některá antibiotika. Vždy konzultujte se svým lékařem.

Salát, špenát, zelenina

Jak pečovat o dobrou srážlivost krve

„Pokud berete léky na srážlivost krve, je důležité nedělat velké změny v tom, co jíte, protože chodíte na pravidelné kontroly. To znamená, že pokud máte stravu pořád stejnou, neobjevují se výkyvy,“ říká lékařka.

K dispozici máme řadu potravin, které srážlivost krve ovlivňují. Srážlivost zvyšuje zejména listová zelenina, která obsahuje vitamin K (špenát, kapusta, salát), ale také kuřecí nebo krůtí maso, olivový olej, kopřivový čaj, maliny, ostružiny, mango.

Z bezpečných potravin lékařka uvádí kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), brambory, papriky, rajčata, okurky, houby, ovoce, řepkový a slunečnicový olej a pečivo.

Co je to Leidenská mutace? Jak jde dohromady léčba léky s bylinkami? Jak si poradit, když se lékárník liší v názoru s lékařem? Může se krevní srážlivost upravit věkem? Poslechněte si Kateřinu Cajthamlovou v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.