Kroměřížští zahradníci jako filmové hvězdy. Snímek ukazuje, jak se starají o Květnou zahradu

8. únor 2018

Zvýšit prestiž zahradníků a ukázat, proč jsou někdy v zámecké zahradě třeba neposečená místa. To je základním cílem unikátní snímku o práci v Květné zahradě v Kroměříži.

Film Květná zahrada rukama zahradníků měl včera premiéru. Jde o první dokument, který ukazuje, jak se zahrada mění během čtyř ročních období a jak náročné je o ni pečovat.

„Zahradníci se občas potýkají s kritikou veřejnosti, že ta či ona část zahrady není v kondici, jak by si to představovali. Třeba se zlobí, že neposečeme trávu v místech, kde záměrně ponecháváme květnaté louky a je třeba nechat nejprve rostliny vysemenit, než budou pokoseny,“ uvedla Hana Poková, lektorka vzdělávacích programů v zahradě.

K vytvoření dokumentu bylo osloveno Studio Velehrad, které se v minulosti podílelo na vzniku videonahrávek o Květné zahradě ve znakovém jazyce. „Žádný návštěvník nevidí, co za tou prací stojí,“ uvedla kameramanka Veronika Müllerová. Ta několik let bydlela v blízkosti zahrady. „Stále se do ní ráda vracím," dodává. 

Natáčení filmu o Květné zahradě

„Jsem rád, že to dokument vyjadřuje a že konečně na památky, o které pečujeme, je pohlíženo z jiného úhlu, než z pohledu cestovního ruchu či vlastnictví. Zahradnické řemeslo, které při péči o takovéto památky nutně přechází do umění, si to zaslouží,“ uvedl kastelán Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži Martin Krčma.

Květná i Podzámecká zahrada jsou spolu se zámkem zapsány na listinu světového dědictví UNESCO a patří k hlavním turistickým lákadlům ve městě.

Premiéra filmu o Květné zahradě
Premiéra filmu o Květné zahradě

Související