Kroměříž dodržuje tradici, vánoční smrk vyrostl ve městě. Uherské Hradiště a Zlín mají jedle a ve Vsetíně je stromů šest

23. listopad 2018

V Kroměříži dnes převezli strom z předzahrádky jednoho z domů.

Kroměříž:

V Kroměříži se jedná se o smrk ztepilý, který je vysoký zhruba 18 metrů a který byl vysazen asi před pětatřiceti lety.

Strom rostl v předzahrádce rodinného domu.

Letošní vánoční strom bude rozsvícen poslední listopadový čtvrtek, tedy 29. listopadu. Je to o týden dříve než v minulém roce. „Lidé se mohou těšit na nové světelné prvky, které jsme na vánoční strom pořídili,“ uvedl jednatel Kroměřížských technických služeb Petr Sedláček.

Zlín:

V krajském Zlíně na náměstí Míru zdobí již od roku 2009 živou jedli kavkazskou.

"V době výsadby měřila asi 11 metrů. Aktuálně měří asi 14 metrů a v Evropě dorůstá až do výše 30 metrů. Až se tak stane, věříme, že se bude jednat o jeden z nejkrásnějších vánočních stromů v zemi. Loni jsme k němu osadili informační tabule, která veřejnosti tento živý vánoční strom představuje," řekl ČTK mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Uherské Hradiště:

Centrum Uherského Hradiště bude zdobit jedle ze soukromé parcely ve Vinohradské ulici. "Ve hře byly i další stromy, ale bohužel převoz vzrostlého stromu má svá úskalí. Uvažovali jsme o několika stromech, u jednoho stromu z místní části Vésky nebyla možná jeho doprava z důvodu nízko zavěšených drátů elektrického vedení přes komunikaci. Jinde se zase jednalo o pozemky nedostupné pro těžkou techniku," uvedl mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Vsetín:

Ve Vsetíně se vánoční výzdoba rozsvítí na Mikulášský den 3. prosince. "Vsetín má šest velkých vánočních stromů. Dolnímu náměstí dominují dva velké stromy nazdobené do zlaté barvy. Náměstí Svobody je laděno do stříbrné barvy, kdy mezi deset stříbrně nazdobených lip bude instalován šestnáctimetrový jehličnan, který z Luhu přiveze správa zeleně vsetínských technických služeb. Na Horním městě bude rozsvícen již tradičně korkovník a výzdoby se dočká smrk u vlakového nádraží a jehličnan v Panské zahradě," uvedla mluvčí vsetínské radnice Alexandra Buršíková.

autor: rv | zdroj: ČTK

Související