Křimické knedlíky

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 2 - 4 porce:

  • 200 g prorostlého uzeného bůčku nebo tlustého od šunky
  • 2 – 3 housky (nejlépe 1 den staré)
  • 300 g kysaného zelí
  • 2 vejce
  • 150 – 200 ml kysané smetany
  • cca 2 hrsti hrubé mouky nebo dětské krupičky
  • petrželka, sůl

Postup:

Housky nakrájíme na kostičky a v mírně teplé troubě je necháme oschnout. Uzený bůček nebo tlusté od šunky též nakrájíme na drobnější kostičky a na pánvi osmahneme do růžova. Vše dáme do mísy, přidáme najemno nakrájené kysané zelí, předem dobře vymačkané, nakrájenou petrželku, osolíme a zalijeme smetanou, do které jsme rozšlehali vejce. Vše pečlivě promícháme, ale nehněteme, aby zůstala zachovaná mozaika. Zahustíme hrubou moukou nebo dětskou krupičkou. Množství mouky se řídí velikostí vajec a šťavnatostí zelí. Těsto by mělo být měkké, ale pevné.

Mokrýma rukama tvoříme malé kulaté knedlíky o průměru cca 4 –5 cm.

V osolené vařící vodě vaříme zhruba 10 minut.

Knedlíky podáváme jako hlavní chod polité na másle nebo sádle osmaženou strouhankou nebo rozpálenými škvarky či polité sádlem. Jsou však také výbornou přílohou k vařenému nebo pečenému uzenému masu.

Celková doba přípravy cca 40 minut.