Královéhradecký kraj postaví v Jičíně nový domov pro 18 klientů se zdravotním postižením

24. březen 2024

Královéhradecký kraj pokračuje v investicích do sociální oblasti. Rada kraje vybrala firmu, která za víc než 90 miliónů korun postaví v Jičíně nový domov pro lidi se zdravotním postižením. Hotovo má být do konce roku 2025 a místo tam bude pro 18 klientů. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Pro koho bude nový domov určený?

Primárně pro klienty stávajícího asi dvacet kilometrů vzdáleného Domova v Chotělicích. Tamní budova už nevyhovuje a hejtmanství chce přestěhovat klienty do moderních prostor. Co pak bude s budovou v Chotělicích zatím není jasné, rozhodovat o tom bude Rada kraje, ale to je otázka vzdálenější budoucnosti.

Jak bude nový domov na severozápadním okraji Jičína vypadat?

Čtěte také

Lidé, kteří tam najdou místo, se budou cítit více jako doma. To je také jeden z cílů kraje, aby klienti mohli mít pocit plnohodnotného života. Bydlet tedy budou ve třech domácnostech, v každé z nich bude šest jednolůžkových pokojů a zázemí včetně kuchyně, obývacího pokoje, koupelen nebo toalet.

Podle mluvčího hejtmanství Dana Lechmanna by i zdravotnický personál měl do běžného života klientů zasahovat jen minimálně.

Chystá hejtmanství i další investice do podobných staveb?

Čtěte také

Určitě a není jich málo. Kraj nedávno otevřel podobný domov v Hajnici, tamní barevné domky poskytují podobný typ ubytování. 34 lůžek pro seniory vznikne ve Vrchlabí, ve čtvrtek začne stavba domova pro seniory v Novém Bydžově za víc než 230 miliónů korun a dalo by se takto pokračovat.

Podle dřívějšího vyjádření náměstkyně hejtmana Martiny Berdychové z hnutí Východočeši je v kraji stále nedostatek ubytovacích kapacit pro seniory nebo zdravotně znevýhodněné a výstavba dalších kapacit je jednou z priorit současného vedení kraje.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související