Odlehčovací služba tvoří most mezi nejrůznějšími sociálními, ale i zdravotními pobytovými službami

29. srpen 2023

Mgr. Robert Černý, ředitel Sociálních služeb města Hradec Králové, je hostem naší radioporadny. Téma: co je odlehčovací služba a jak ji využít? Jedno takové centrum už přes rok funguje v Honkově ulici v Hradci Králové. Můžeme tedy hodnotit, jak je občany města odlehčovací služby využívána.

Pro koho je tedy odlehčovací služba určena?
Odlehčovací služba je určena pro osoby, které z nějakého důvodu, většinou je to zdravotní stav nebo věk, již nemohou být samy doma, starat se o sebe a běžně fungovat. A tato odlehčovací služba pomáhá nejen těmto osobám, ale také především rodinám a blízkým, kteří o takové osoby pečují.

Robert Černý ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pomáháme tedy dočasně lidem už od 18 let do nejzazšího věku a celé jejich rodině. Jak tomu člověku, který je umístěn u nás na lůžku, tak členům pečující rodiny.

Říkáte, že jde o službu dočasnou. Na jaké nejdelší období ji lze využít?
Zpravidla neuzavíráme smlouvu na delší období, než jsou tři měsíce. V případě objektivní potřeby může být pobyt i delší, ale pořád zůstáváme službou dočasnou. Tedy pomůžeme na dny, týdny či měsíce. Nejdelší pobyt jsme měli zhruba pětiměsíční.

Zpravidla neuzavíráme smlouvu na delší období, než jsou tři měsíce. Pobyt může být i delší, ale pořád zůstáváme službou dočasnou.
Mgr. Robert Černý, ředitel Sociálních služeb města Hradec Králové

Vždy záleží na tom, v jaké situaci k nám konkrétní člověk přichází. Jestli k nám přichází z domácího prostředí a my mu rodinu suplujeme například během dovolené těch pečovatelů. Nebo také pečující osoba jde sama na nějaký zdravotní zákrok.

Čtěte také

Nebo k nám přicházejí lidé, kteří byli sami doma, ale došlo k nějaké nešťastné události, často je to nějaký úraz či nemoc, a jdou k nám z Léčebny pro dlouhodobě nemocné. My takové lidi buď připravujeme na návrat domů, nebo se dá říct, že u nás počkají na jiné pobytové zařízení, kam budou umístěni s veškerou potřebnou péčí.

Máme tedy dva druhy klientů. Jednak z domácího prostředí a pak tvoříme takový most mezi různými sociálními, ale i zdravotními pobytovými službami.

Jaká je kapacita vašeho zařízení?
Jsme odlehčovací služba s největší kapacitou v celém Královéhradeckém kraji. Máme k dispozici 35 lůžek ve 20 pokojích. 15 dvoulůžkových a 5 jednolůžkových.

Čtěte také

Je to dostačující? Je o tuto službu zájem? Můžete už hodnotit uplynulé období.
Naše kapacita je zcela naplněna, tedy 35 lůžek je stále vytíženo. Kdybychom měli k dispozici dvojnásobek lůžek, tak si troufám tvrdit, že i tak bychom byli pořád obsazeni.

V Hradci Králové je ještě jedno podobné zařízení. Kdybychom se podívali do celého našeho regionu, jsme odlehčovacími službami vybaveni dobře a dostatečně?
Z hlediska kapacity odlehčovacích služeb je nyní Hradec Králové na špici. Ale zase nemáme tak velké kapacity tradičních pobytových služeb, jako jsou domovy pro seniory. A nemáme úplně nejlepší kapacity v oblasti denních stacionářů a domovů takzvané ambulantní péče, kam lidé docházejí z domova.

Jana Kudyvejsová a Robert Černý ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s ředitelem Sociálních služeb města Hradec Králové Mgr. Robertem Černým nejen o odlehčovací službě si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.