Kovárna na samotě v lesích u Klátovce byla vždy inspirací pro mladé kováře. Patří světově proslulému rodu Habermannů

Když Alfred Habermann, nejstarší z rodu uměleckých kovářů, kupoval v 70. letech budovu na samotě u Klátovce na Jihlavsku, možná netušil, že se kovárna stane zázemím pro všechny další generace.

Kovárna rodu Habermannů stojí na samotě u Klátovce na Jihlavsku

On sám předával své zkušenosti jiným kovářům, kteří se za ním sjížděli ze všech koutů. Jeho syn Alfred tam později založil učnovské středisko, aby také učil základní postupy umělecké kovařiny mladým.

David Habermann ze třetí generace uměleckých kovářů se vyučováním běžně nezabývá, výměnný pobyt mladých Francouzů je však výjimkou: To vzniklo přes stavební školu v Jihlavě, tam se jezdí na výměnné pobyty, a kluci, oni sice nejsou kováři, jsou to zámečníci, metalurgové, ale chtěli praxi v tom uměleckém kovářství. Takže sem začali pravidelně jezdit na praxi tak na deset dní, dva týdny, vysvětluje umělec.

Kovárnu v současné době provozuje David Habermann

Kruh se uzavřel

Trojice mladíků z města Troyes ve věku kolem dvaceti let je nadšená. Jeden z nich, Louis, je nadšen, že se ocitl na místě, kde pracovala taková legenda: "Když jsme se kdysi na škole v hodinách práce s kovem učili o Davidovu dědečkovi - Alfredu Habermannovi, tak nemůžu ani uvěřit, že jsem tady.

Tvorbu mladých kovářů si v současné době můžou lidé prohlédnout na výstavě v Třebíči

Kruh se uzavřel! Přijet sem a moct pracovat s Davidem je skvělá příležitost. I krátký pobyt stačí, aby udělali značné pokroky: První den jsme udělali hřebíky a od včerejška pracujeme na výrobě nástrojů, na konci snad vyrobíme i kleště. Děláme pokroky!"

David Habermann, když právě neučí, pracuje na svých dílech, momentálně míří do Rakouska na sympozium pro vybrané evropské kováře, kteří budou vystavovat v lázeňském parku. Třímetrová socha mistra, učitele, který má vysvětlovat koloběh života. V našem kraji se s dílem Davida Habermanna můžeme setkat v třebíčském Malovaném domě. Vystavuje tam společně se svou sestrou zlatnicí a šperkařkou Veronikou Göthovou a kamarádem malířem Valentinem Horbou. Výstava potrvá do 28 dubna.

Spustit audio