Kousek okurky na svěží dech i hydrataci. Slupku neloupejte, je v ní nejvíc vitamínu!
Okurková sezóna je tu a proto se hodí připomenout pár praktických rad o této zelenině. Šťáva z čerstvé okurky podporuje trávení i lepší činnost mozku, dokáže snížit cholesterol i upravit tlak.
Navíc se jedná o nízkokalorickou zeleninu. Proto je dobré si celou dobře omytou okurku rozmixovat, smíchat s vodou a tento hustý výživný nápoj popíjet.
Právě ve slupce okurky je nejvíce vitamínu C, proto ji do salátu použijte vždy neoloupanou. Známé jsou hydratační účinky okurky – její plátky se přikládají na unavené oči, udělat si z nich můžete pleťovou masku na obličej i dekolt. Anebo je použít na zmírnění následků v podobě červené kůže po delším pobytu na sluníčku.
Kousek syrové okurky se doporučuje požvýkat vždy, když chcete předejít nepříjemnému zápachu z úst.
Související
-
Okurky pomohou proti migréně, zkuste okurkovou detoxikační polévku
Je známo, že okurky mají odvodňovací účinek, který pomůže od otoků po přesolené večeři nebo alkoholu. Málokdo však už ví, že byly okurky využívány proti bolestem hlavy.
-
Jak často a ve kterou denní dobu sbírat okurky nakládačky?
Jak velké, za jakého počasí, jak často a ve kterou denní dobu sbírat okurky nakládačky? Poradí nám Dagmar Hančová z farmy ve Vraňanech na Mělnicku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.