Kostel v Sazovicích zařadili Kanaďané mezi deset nejlepších světových staveb roku

29. prosinec 2017

Kostel v Sazovicích na Zlínsku zařadil kanadský magazín Azure mezi deset nejlepších staveb světa letošního roku. Jde o další ocenění zajímavé stavby.  V roce 2017 byl kostel svatého Václava také oceněn v soutěži Nejlepší z realit - Best of Reality, kde získal Cenu poroty soutěže.

Kostel se tak dostal mezi budovy postavené v Římě, Kodani nebo Vancouveru.

Při návrhu kruhové budovy za 25 milionů korun autora inspirovala románská architektura. „Chrám slouží věřícím od letošního května a láká návštěvníky z celé republiky,“ popisuje členka Spolku pro výstavbu kostela Marie Rapantová.

Myšlenka postavit kostel vznikla v Sazovicích ještě před druhou světovou válkou. Před třemi lety se tady k myšlence vrátili, založili Spolek pro stavbu kostela a oslovili architekta Marka Jana Štěpána.

Kostel má válcový tvar a vypadá jako „papírový smotek“, z něhož se odchlipují lístky. „Chtěl jsem, aby kostel vypadal co nejméně materiálně, aby byl co nejvíce odhmotněn. Vstup člověka do chrámu má být totiž cestou od vnějšího materiálního světa k vnitřnímu duchovnímu,“ uvedl architekt Štěpán.

Na vytvoření válcového kostela byl použit železobeton, kde jsou betonové povrchy potaženy světlou omítkou. Studio ve svém návrhu vychází z kruhových románských rotund z 10. století.

Kostel, v němž jsou lavice uspořádány na soustředných polokruzích, nabízí prostor až pro 180 lidí. Je vybaven varhanami a dále zvony ve 12 metrů vysoké zvonici

Součástí stavby bude i společenské centrum, sál a klubovna. V roce 2017 byl kostel svatého Václava oceněn v soutěži Nejlepší z realit - Best of Reality, kde získal Cenu poroty soutěže.

Související