Kosmatice
Bezové květy se mohou stát zpestřením jídelníčku. Trháme je vždy s delší stopkou. Před samotnou přípravou je opereme a necháme vysušit. Případný hmyz se tím dobře odstraní. Vybírejte si však keř, kolem kterého nejezdí velké množství aut a je tím pádem ušetřen nánosu prachu.
Jak připravit těstíčko na kosmatice? Vyzkoušet můžete variantu slanou i sladkou.
Budete potřebovat:
- ¼ litru mléka
- 2 vejce
- špetku soli, do slané verze můžeme přidat i grilovací koření
- mouky tolik, aby vzniklo lité těstíčko podobné palačinkovému (cca 120 g mouky)
Postup:
Máme-li připravené těstíčko, je příprava velmi jednoduchá. Rozpalte pánev s olejem, do jedné ruky vezměte obracečku, do druhé nůžky.
Ve vyšší vrstvě oleje smažíme obalené květy, které jsme namočili v těstíčku. Držíme je za dlouhou stopku. Přeneseme do rozpáleného oleje nebo přepuštěného másla a smažíme krátce po jedné straně. Mezitím si nůžkami odstřihneme stonek, obracečkou kosmatici otočíme a osmažíme i po druhé straně. Hotové je pokládáme na talíř vyložený kuchyňským savým papírem a necháme vsáknout přebytečný tuk.
U sladké verze je postup stejný, jen vynecháte koření – do těsta přidáte balíček vanilkového cukru a po osmažení ještě horké kosmatice obalujeme ve skořicovém cukru nebo je pokapeme medem.
Související
-
Radek a Renata Vondrákovi vyměnili práci u počítačů za život na venkově. Vysadili bezový sad
Bez černý naše babičky považovaly za živoucí lékárnu. Dostávaly ho nevěsty na svatbě a měl chránit obydlí i úrodu. Tuto rostlinu si zamilovali i manželé Vondrákovi.
-
Bezový sirup
Tento sirup má Markéta Kubátová vyzkoušený na svých dětech, které ho milují. Je nejvyšší čas si ho připravit, abychom si na něm mohli pochutnávat po zbytek roku. Př...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.