Kontroly na hranicích se Slovenskem nesou výsledky, vláda je prodloužila o dalších 20 dnů

5. říjen 2022 15:29

Na konci září policie uzavřela hranice se Slovenskem kvůli vysokému počtu nelegálních migrantů. Jaká je po týdnu bilance zadržených a jak dlouho akce potrvá?

Ve čtvrtek 29. září 2022 byly na hranicích se Slovenskem kvůli rostoucímu přílivu běženců znovu zavedeny kontroly. Hranice se Slovenskem kontrolují stovky policistů. Pracují na 27 bývalých hraničních přechodech, hlídají i takzvanou zelenou hranici. Ve Zlínském kraji kontrolují sedm silničních hraničních přechodů a dva železniční.

Od půlnoci ze středy na čtvrtek do dnešního (středa 5. října) rána zajistili policisté ve Zlínském kraji více než 500 běženců. Desítky z nich vrátili na Slovensko, dalším desítkám migrantů zabránili ve vstupu na území ČR.

Do Zlínského kraje začali proudit migranti, zejména Syřané, ve zvýšené míře od května Do středy 28. září jich policie v regionu evidovala přes 3150.

Zajištěné běžence policie převáží do migračního centra v Holešově na Kroměřížsku. V areálu tamní policejní školy policisté zjišťují, zda nejsou migranti ozbrojeni, kontrolují jejich totožnost, fotografují je a berou jim otisky prstů. Poté je převážejí na vlakové nádraží do Hulína na Kroměřížsku, odkud běženci z tuzemska odjíždějí nebo pokračují k vyřízení svého pobytu na území České republiky. Pro migranty je ČR vesměs tranzitní zemí, směřují zejména do Německa.

Ministerstvo vnitra na počátku oznámilo, že uzávěra bude nejméně desetidenní, tedy do soboty 8. října. 5. října je prodloužila o dalších dvacet dnů. Zástupci české vlády zároveň jednají s kolegy ze Slovenska, Maďarska a Rakouska o posílení ochrany vnějších hranic schengenského prostoru.

Spustit audio

Související