Konfitovaná husí nebo kachní stehna
Podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny na čtyři porce:
- 4 ks husích nebo kachních stehen
- cca 500 g sádla (husí, kachní nebo vepřové)
- 3 stroužky česneku
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- sůl
Postup:
Očištěná husí nebo kachní stehna osolíme, potřeme utřeným česnekem, dáme do skleněné nebo porcelánové misky, proložíme tymiánem a přiklopené necháme 24 hodin v chladu proležet.
Potom stehna naskládáme do kastrolu nebo pekáče, mírně podlijeme teplou vodou a zalijeme rozpuštěným sádlem. Přiklopíme dobře těsnící poklicí, vložíme do mírně vyhřáté trouby a při 80° C pečme či dusíme alespoň 4 až 5 hodin. Potom slijeme většinu sádla, necháme jen výpek a trochu podlijeme vývarem nebo vodou a při 180 ° C necháme porce drůbeže zbarvit dozlatova.
Podáváme s dušeným kyselým nebo hlávkovým zelím nebo se špenátem.
Doporučenou přílohou je žemlový, bramborový, chlupatý nebo kynutý knedlík.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.