Koka sušenky

Dnes s apetýtovým receptem zamíříme do voňavé pražírny kávy, kde ji pro kávové gourmety čerstvě praží a servírují porotci baristických soutěžích. To vše v půvabné (a možná nejmenší) znojemské uličce.

Svůj kavárenský sen si tady plní Marek Knopp. Můžete se tady v kurzech dokonce naučit obrázky, které se malují do mléčné pěny. A co si k tomu všemu dát dobrého? Křehké koka sušenky, které milují děti i dospěláci.

Pište si recept na bezlepkové a bezlaktózové vegan sušenky!

Budete potřebovat:

  • 100g kokosového másla
  • 100g kokovity (směs rostlinných olejů s příjemným kokosovým aroma, lze koupit ve zdravé výživě ve sklenicích)
  • 100g třtinového cukru
  • 200-230g směsi bezlepkových mouk
  • 1 kávovou lžičku bramborového škrobu
  • 1 polévkovou lžíci rumu
  • 1 vejce
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce kakaa
  • skořici
  • špetku soli

Postup:

  1. Trochu mouky (asi 30g) si dejte stranou, všechny ostatní suché suroviny smíchejte.
  2. Vytvořte ve směsi důlek a do středu nalijte povolené (ne horké) máslo a směs olejů s kokosem, vejce. To vše postupně promíchávejte se sypkými surovinami. 
  3. Podle savosti mouky přidejte nebo nepřidávejte zbytek mouky.
  4. Z těsta připravíme kuličky, které následně vypracujeme do placiček.
  5. Sušenky pečeme při 180 stupních 11-16 minut.

A pokud nepatříte ke kavárenským povalečům, vydejte se na výlet do Národního parku Podyjí. Nádherný je výlet z Popic přírodou kolem Dyje na vinici Šobes. Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz

Související

  • Mrkvový dort

    Za receptem se vydáme do královského města Znojma – do Balance coffee and wine. Za receptem stojí cukrářka Martina, sestra majitelky Petry.

  • Špenátové palačinky

    Na výlet i pro recept jsme se tentokrát vydali do Čejkovic. Připravte si s námi výborné špenátové palačinky!

  • Borůvkový koláč

    Před tím, než se pustíte do dnešního receptu z Apetýtu, musíte si zajít do lesa, případně na trh.