Kecaný koláč

Recept zazněl v Apetýtu s Věrou Hotařovou v úterý 29. října.

Suroviny:
20 g droždí, 1 lžíce krupicového cukru, 150 − 200 ml mléka, 200 g hladké mouky, 175 g polohrubé mouky, 100 g rozpuštěného másla, 2 žloutky, špetka soli

Tvarohová náplň: 500 g měkkého tvarohu, 2 vanilkové cukry, 1 žloutek (vše smícháme dohromady)

Maková náplň: 150 g mletého máku, 100 g cukru, cca 200 ml mléka, rum (Mák s cukrem krátce svaříme s mlékem na hustou kaši, ochutíme rumem.)

Povidlová náplň: 300 g švestkových povidel, trocha rumu

Drobenka: polohrubá mouka, cukr krupice, 1 vanilkový cukr, žloutek, máslo

Příprava koláče:
Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme cukr, trochu mouky, zalijeme mírně teplým mlékem, zamícháme, přikryjeme a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. Poté přidáme ostatní ingredience, máslo nesmí být horké. Vypracujeme hladké tužší těsto, necháme přikryté na teplém místě hodinu kynout.

Na vymaštěný plech s okrajem těsto rovnoměrně rozprostřeme do tenké vrstvy. Na těsto klademe pomocí lžíce střídavě všechny tři náplně. Nádivka musí vyšší než těsto. Nakonec posypeme drobenkou.

Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 35 minut, až mají okraje zlatavou barvu a odlupují se od plechu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.