Když děláte s masem, dostanete chuť na sladké. A při dortu zase na maso, směje se kuchař Lukáš Ende

11. duben 2024

Povídáme si o jídle a vaření, protože u nás máme skvělé kuchaře, kteří vyhrávají i světové kuchařské soutěže. Jedním z nich je mistr kuchař Lukáš Ende z Hradce Králové, který byl za své kuchařské umění dokonce oceněn Křížem svatého Vavřince, což je nejvyšší možné profesní ocenění u nás.

Co vás přivedlo k náročnému kuchařskému řemeslu?
To bylo natruc rodičům. Oni si tak nějak mysleli, že budu pořád někde sedět u počítače, ale to nebylo nic pro mě. Nemám rád monotónní práci, tak jsem si říkal, že potřebuji něco tvořivého. A rozhodoval jsem se mezi kuchařem a uměleckým kovářem. Můj děda byl takový srdcař jídla a strašně rád vařil. On chtěl jít na kuchaře, ale pak se mu to nepovedlo, takže nakonec dělal elektrikáře.

Nejraději mám českou kuchyni. Když je poctivě a moderně udělaná, tak má potenciál. A dokážeme s ní vítězit i na světových soutěžích.
Lukáš Ende, mistr kuchař, držitel Kříže svatého Vavřince

On mne v tom rozhodnutí hodně podporoval, takže jsem se pustil do kuchařského řemesla. Vařil jsem s ním rád už jako malý kluk. A babička byla vyučená cukrářka, ale také to nikdy nedělala. Ovšem asi nějaké geny po nich jsem trošku zdědil.

Čtěte také

Jste spíš na sladké nebo na slané? Jako kuchař nebo i jako jedlík.
Víte, jak to je. Když člověk dělá s masem, tak má strašnou chuť na sladké. A zase když zrovna peče dort, tak dostane hroznou chuť na maso.

Vím o vás, že jste zastáncem klasické české kuchyně.
Tak. Nejraději mám českou kuchyni. Když je dobře, poctivě a moderně udělaná, člověk si s ní trošku pohraje, tak si myslím, že to je prostě krásná kuchyně, která má potenciál. A dokážeme s ní vítězit i na světových polích.

Čtěte také

Nejste to ovšem jen vy sám, ale i se svými studenty, protože také učíte.
Učím na Vyšší odborné škole, Střední odborné škole, Základní škole a Mateřské škole Štefánikova a specializujeme se na neslyšící studenty. Takže vzděláváme neslyšící kuchaře. I s nimi jezdíme na soutěže a někteří z nich jsou velice šikovní. Za těch téměř 20 let, co vyučuji na této škole, jsme dokázali získat s našimi studenty už 70 medailí.

Jídlo miluji, je pro mě životní styl, říká kuchařský olympionik Lukáš Ende, který se pro toto řemeslo rozhodl už v dětství. Díky dědovi. Na svém kontě má spoustu medailí a může se pochlubit i prestižním oceněním Kříž svatého Vavřince. A teď stojí před další velkou výzvou. Jakou? To se dozvíte při poslechu pořadu Návštěva, který pro vás připravila Zdena Kabourková.

Kuchař Lukáš Ende
autoři: Zdena Kabourková , baj
Spustit audio

Související