Kdo dělá nejlepší čaj na světě? Kateřina Vymazalová zvítězila v soutěži Tea Masters Cup v Číně

17. listopad 2017

Není čaj jako čaj. Vypadá to, že ten nejlepší na světě umí v Poličce. Odtud totiž pochází vítězka jednoho velkého mezinárodního čajového klání, které se nedávno konalo v daleké Číně, Kateřina Vymazalová.

Vy jste studentkou Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Poličce a tak vás k nám doprovodil i vedoucí odborného výcviku Lubor Havlík. My blahopřejeme k tomu velkému mezinárodnímu světovému úspěchu. Co to je za soutěž?
Soutěž byla součástí čajového festivalu v Číně. My jsme byli taková ta součást toho dění, ale i tak se tam vystřídalo až dvacet zemí.

Jak jste se vůbec probojovala a dostala až do daleké Číny? Na takovou velkou mezinárodní akci?
Musela jsem vyhrát nominační republikové kolo tady u nás v České republice. A tím jsem si vyhrála postup do Číny.

Vy jste tam Českou republiku reprezentovala sama, nebo vás bylo víc?
Byli jsme čtyři z České republiky. Jelikož Tea Masters Cup má čtyři kategorie, takže vítěz každé z kategorií měl tu možnost jet do Číny.

A vy jste byla nejmladší. Mohu se zeptat, kolik vám je let?
Osmnáct.

Kateřina Vymazalová a Lubor Havlík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co vás přivedlo ke studiu v Poličce? Co tam přesně studujete?
Studuji obor gastronomie. Je to maturitní obor a je spíš založen na vaření a okrajově na podnikání. Rozhodla jsem se jít na tuto školu protože jsem měla dobře rozmyšlené, že chci vařit. Takže jsem koukala po okolí a měla jsem zde kamaráda, takže jsem měla výborné informace o tom, co se děje, jaké to tam je, takže jsem měla rozhodnuto.

Můžeme připomenout, co všechno se dá na vaší škole v Poličce studovat?
U nás se dají studovat všechny gastronomické obory. Takže když řeknu kuchař-číšník, cukrář, řezník, pekař a potom čtyřleté obory gastronomie a hotelnictví.

Máte tam víc takových šikovných studentů, jako je tady Kateřina?
Musíme se pochlubit, že určitě máme. Nejen Kateřinu, ale máme i mistra republiky v kuchařině, máme zlatého olympionika z kuchařské olympiády, dokonce dvojnásobného, máme mistry řezníky. Mistrem světa v uměleckém vyřezávání ovoce, to je carving, se tomu říká moderně, je náš student Vojtěch Petržela.

Skutečně máte šikovné studenty. V čem je tedy ta vaše kola v Poličce jiná?
Ona není jiná, ona je stejná jako všechny ostatní. Jen se snažíme naše žáky podporovat možná trošku víc než ostatní školy. S tím, že se jim věnujeme a umožňujeme jim to, že když už v něčem něco umí, o něco se snaží, tak jim umožníme, aby trošku víc vynikli.

Kateřina Vymazalová zvítězila v soutěži Tea Masters Cup v Číně

Vy máte také perfektní zázemí, máte tam restauraci.
Restauraci máme, ale ta je spíš součástí školy, ne pro veřejnost. Máme také vlastní bar, ale zase jen pouze pro sebe a pro studijní účely.

Kateřino, k tomu čaji jste se dostala až na škole?
Ano, až na škole. Máme různé kurzy právě na tu specializaci. A když jsem nastoupila na školu, tak jsem se koukla na ty kurzy a říkám si, tady je nějaký tea tender, tak to si zkusím. Nic za to nedám, zjistím, co to je a naučím se něco nového. A když jsem tím kurzem prošla, tak mě to úplně okouzlilo a úplně jsem tím byla pohlcená.

A zabodovala jste až v Číně. Co to je přesně za soutěž?
Byla to celosvětová soutěž Tea Masters Cup. Byla tam velká konkurence, hodně lidí. Kolem padesáti, šedesáti soutěžících.

V čem všem se takový odborník na čaj musí předvést před porotou? Co všechno musí ukázat?
V mé kategorii byly přesně rozepsané body. Nejvíc bodů tam bylo za umění prodat ten čaj a ukázat, že ten můj je nejlepší. Barman tohle také samozřejmě musí umět. Komunikovat s lidmi.

Kateřina Vymazalová zvítězila v soutěži Tea Masters Cup v Číně

Jak jste přišla na tu recepturu? Čím jste tam tak oslnila a zvítězila? Můžete nám popsat ten váš čaj?
Drink jsem si vzala ten, co jsem měla v nominačním kole, jelikož jsem viděla, že porotcům chutnal. Tak jsem si s ním věřila i dál. Jela jsem se zeleným čajem Sencha, což je japonský čaj, ale jela jsem do Číny, což bylo celkem vtipné.

Jak chutná ten váš čaj a jak vypadá?
Já jsem ho připravovala studenou cestou, abych z něho vytáhla sladkost. Takže jsem si ho ráno zalila studenou vodou a těsně před výstupem, jsem si ho zcedila.

Co bylo pro vás nejtěžší, Kateřino, tam přímo na pódiu, když jste měla porotu zaujmout svým čajem?
Bylo celkem složité komunikovat v angličtině. Ale kombinace angličtiny a toho stresu, že na vás kouká celý svět, tak to se člověku podlomí trošku kolena.

Kateřina Vymazalová zvítězila v soutěži Tea Masters Cup v Číně

Co jste na to říkali, pane Havlíku, u vás ve škole, když jste se dozvěděli zprávu, že vaše studentka vás skvěle reprezentovala?
Bylo to úžasné, protože jsme měli možnost sledovat ji přímo při práci. Stáli jsme všichni u počítačů a koukali. A když jsme si potom postupně předávali informaci o výsledku, tak byla samozřejmě euforie.

Jak často u vás ve škole studenti soutěží?
V Číně to bylo poprvé. Ale co se týká vlastních soutěží, tak absolvujeme během školního roku zhruba dvacet, pětadvacet soutěží ve všech oborech.

A zohledňujete to také nějakým způsobem potom při hodnocení těch studentů?
Zohledňujeme, dáváme jim víc práce, aby se měli možnost rozvíjet ještě trošku víc.

Jak se vám líbilo Kateřino v Číně? Velká země, měli jste možnost ji trošku poznat?
Ano. Soutěž byla čtyři dny a pro ty soutěžící a další lidi kolem, byl pak týdenní program. Takže jsme jezdili po čajových plantážích. Viděli jsme, jak se čaj vyrábí, i do muzea jsme se podívali. A na každé zastávce jsme měli ochutnávky čaje, takže to bylo výborný.

A jídlo vám tam prý hodně chutnalo.
To bylo ze všeho nejlepší.

Kateřina Vymazalová a Lubor Havlík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vy teď plánujete Dny otevřených dveří u vás ve škole v Poličce. Kdy to bude?
Dny otevřených dveří máme 13. prosince, 18. ledna a 15. února. Zájemcům ukážeme i to naše zázemí s barem i jídelnou, i s našimi žáky.

Co byste, Kateřino, chtěla dělat dál, až ze školy odejdete? Máte jasno o své budoucnosti?
Až vyjdu střední školu, tak bych ráda ještě na vysokou. Abych si udělala nějaké vyšší vzdělání, podnikání, ekonomiku. Určitě bych chtěla někam do Prahy, aby se to rozvíjení trošku urychlilo. Ve větším městě to jde vždy rychleji. A do budoucna to vidím na čajového barmana. Ráda bych ten čaj posouvala stále výš.

Držíme vám palce, ať se vám všechno v životě daří jako teď v Číně na soutěži. Kateřina Vymazalová a Lubor Havlík ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Poličce byli dnes našimi hosty.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související