Nenápadná zelená rostlinka je zdatným pomocníkem při boji s rýmou. Recept na rýmovníkový čaj

30. říjen 2017

Chladné podzimní počasí se už projevilo v ordinacích a v lékárnách. Zarudlé oči, oteklý nos a sem tam zakašlání. Tak se projevuje virové onemocnění dýchacích cest, které trápí v tomto období nejen děti, ale i dospělé. Čím dál více lidí se neobejde bez kapesníků, v lékárnách nestačí prodávat kapky do nosu, nebo léky na bolest hlavy.

Velkým pomocníkem při boji s rýmou je to, co máme asi každý doma - teplá peřina a hrnek s čajem.

Ale je tu i další zdatný pomocník při boji s rýmou a tou je nenápadná, zelená rostlinka, zvaná Rýmovník.

O této léčivce si s MUDr Irenou Jebavou povídala redaktorka Blanka Malá.

Čtěte také

V Lipnici u Dvora Králové žije naše posluchačka, paní Milena Šlehuferová, která Rýmovník pěstuje na okně svého bytu. A ráda se rozdělí s těmi, kterým může při rýmě tato bylinka pomoci. A dala nám i recept:


Rýmovníkový čaj:
V prstech natrháte dva, tři lístky rýmovníku. Zalijete vařící vodou a necháte chvilku odstát. Přidáte citron a med.

Rýmovník sice ve své domovině roste jako keř, u nás se ovšem především pěstuje jako pokojová rostlina. V létě ho sice můžete mít i venku, nicméně špatně snáší mrazy, takže v zimních měsících jej určitě dejte zpět dovnitř.

Je to rostlina řazená do čeledi hluchavkovitých. Vysoký bývá kolem 1 metru, lodyha má čtvercové průřezy a jeho listy jsou hustě rostoucí a vejčité. Květy pak mají bleděmodrou či nafialovělou barvu. Z účinných látek je nutné jmenovat především vonné silice (voní jako eukalyptus), díky nimž je řazen mezi léčivky. Obsahuje ovšem také omega-6 mastné kyseliny nebo vitamíny A a C.

Nenápadná zelená rostlinka je zdatným pomocníkem při boji s rýmou. Recept na rýmovníkový čaj

Rýma nás dokáže zkrátka a dobře pozlobit. Ale skutečná chřipka, která může mít podobné průvodní znaky jako nachlazení, ta nás letos ve velkém měřítku ještě nezasáhla. Objevuje se většinou později. Proto je ještě čas i na očkování proti chřipce, to se nejčastěji provádí právě v říjnu a listopadu.

autor: Blanka Malá
Spustit audio