Kateřina Cajthamlová o vitamínech: Ryby jako zdroj vitamínu D, na cibuli a česnek už přísahali římští vojáci

10. únor 2023

Které vitamíny potřebujeme v zimě nejvíc a v čem je najdeme? „Imunitu spolehlivě posílí dostatek vitamínu D,“ říká doktorka Kateřina Cajthamlová.

„Naše pacienty strašně ovlivňuje reklama. Podléhají myšlence, že když budou užívat přesně tyhle doplňky stravy, budou absolutně zdraví. Ale funguje hlavně dobrý spánek, veselá mysl, vyhýbat se stresu, a když budete mít vhodnou stravu, tak nepotřebujete jíst žádné doplňkové vitamíny,“ říká na úvod pořadu Vesele a zdravě nutriční terapeutka Marieta Balíková.

Vitamíny dělíme do dvou skupin

  • vitamíny rozpustné ve vodě – vitamíny skupiny B a C
  • vitamíny rozpustné v tucích – A , D, E, K

Vitamíny rozpustné ve vodě tělo neukládá a přebytek vyloučí. „Například u vitamínu C je doporučená denní dávka 250 mg, ale lidi to přehání a rozpouští si denně ve vodě i 1000 mg, a tím se lze snadno předávkovat. Nadměrné množství vitamínu C se pak může projevit vyrážkou na těle. Je třeba vzít v úvahu, že vitamíny přijímáme i ve stravě, která by měla být primární zdrojem přísunu vitamínů,“ potvrzuje doktorka Kateřina Cajthamlová slova nutriční specialistky.

Vitamín C se doporučuje brát například na podporu vstřebávání železa. „Železo vám v těle ubývá, když pijete hodně kávy nebo čaje,“ prozrazuje dále doktorka Kateřina.

Imunitu v zimě posílí vitamín D

Vitamíny rozpustné v tucích se vážou v těle a zůstanou v tucích. „Z vitamínů, které posilují imunitu, bych vyzdvihla vitamíny D a K. Vitamínu D má naše populace velmi malé množství. Vytváří se v pokožce, pokud na ni dopadá sluneční záření. Pokud nejíme moc ryb, je potřeba ho dodávat ve formě kapslí.“

V Česku je velmi nízká spotřeba ryb, pouze 9 kg na osobu za rok. „Ryby jsou výborným zdrojem bílkovin. Doporučuju naše sladkovodní, neobsahují tolik těžkých kovů. Skvělý je sumec, štika nebo candát. Sardinky jsou zdrojem koenzymu Q10, kterým je prevencí před vyšším cholesterolem. Na cibuli a česnek už přísahali římští vojáci,“ vyjmenovává doktorka Kateřina.

Vitamín K doporučuje zdravým lidem. „Každý doplněk stravy byste měli konzultovat se svým lékařem, zejména starší pacienti,“ nabádá lékařka.

Na dotaz posluchačky také dodává informaci k selenu: „Ten se může doplňovat dlouhodobě, nejlépe se zinkem, protože tato kombinace také zvyšuje imunitu.“

Co se týká propagovaných zázračných účinků hub reishi nebo hlívy ústřičné, které obsahují betaglukany, má Kateřina Cajthamlová jasno: „My jsme vázani evropskou legislativou o takzvaných prokázaných zdravotních tvrzeních. A prokázané betaglukany má oves a otruby, takže ovesná kaše je ideální. U hub se na prokázané zdravotní tvrzení čeká.“

Co radí paní doktorka na závěr?

  • Vrátit se k potravinám, co jedli naši předkové: kysané zelí s nastrouhaným jablkem (dodají vitamíny K, C)
  • Chodit na slunce, alespoň půl hodiny denně
  • Zdrojem C jsou i brambory vařené ve slupce a páře (pokryjí až 2/5 potřeby vitaminu C v lidském životě)
  • Jíst luštěniny (dodají vitamín K, který posiluje imunitu a srdce)
  • Zařadit betaglukany, které najdete v ovsu a otrubách

Proč nemá ráda multivitamínové přípravky? Co je zdrojem vitamínu E a jak hodnotí hovězí maso? Poslechněte si záznam pořadu Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou.

Příštím tématem budou bolavé nohy. Je to vždycky od chůze nebo i jinými věcmi? Jak tomu předejít? Dotazy můžete posílat přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio