Kapr po rybářsku podle Elišky Plškové je jak máslíčko a bez bahenní příchutě
Takhle připraveného kapra si oblíbí i ti, kdo ryby zrovna nemusí. Eliška Plšková z Trutnova nás receptem nadchla. Se zeleninou a kořením vynikne kapří chuť a barevná zelenina na talíři potěší také oko. Ideální lehké jídlo na léto.
- 1/2 kapra (nařezané podkovy)
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 cherry rajčata
- 1 střední paprika červená
- 1 střední paprika zelená
- 1 střední paprika žlutá
- 100 ml suchého červeného vína
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 250 g žampionů
- sůl
- pepř
- 50 ml oleje
Postup
Propasírujeme 2 stroužky česneku. Podkovy po obou stranách osolíme (o něco víc než jiné maso), opepříme a potřeme česnekem.
Do pekáče nalijeme olej a dáme do trouby rozpálit.
Mezitím si cibuli nakrájíme na půlkolečka a vhodíme ji na rozpálený olej. Zbylé 2 stroužky česneku nadrtíme a přidáme k cibulce. Pekáč znovu vložíme do trouby a necháme cibuli zesklovatět.
Potom do pekáče přihodíme papriky nakrájené na proužky, cherry rajčátka překrojená na půl a zhruba na čtvrtky nakrájené menší žampiony. Vše osolíme a na zeleninu posadíme kapří podkovy.
Přidáme bobkový list, kuličky pepře a nového koření. Zalijeme červeným vínem a dáme zpátky do trouby.
Pečeme nepřikryté při 200 °C, aby se vypařovala přebytečná voda ze zeleniny i z kapra. Po půl hodině zkontrolujeme, pokud je v pekáči ještě hodně vody, ještě chvíli pečeme. Ne však déle než 45 minut, aby se kapr nerozpadl.
Podáváme s chlebem nebo opečenými a omaštěnými bramborami.
Eliška Plšková
Recept má asi 40 let a přinesl ji ho manžel, který byl rybář. Jezdíval s rybáři slovovat rybníky, což trvalo třeba celý den. A aby neumřeli hlady, jeden kolega, kuchař, jim vylovené kapry takto připravoval.
Paní Plšková nám připravila skvělý oběd. Pochutnali jsme si na výborné polévce, ale také koláči s rybízem z vlastní zahrádky. Po celou dobu ji fandily a koukaly pod ruce i její vnučky, které ji přišly podpořit.