Kapr po rybářsku podle Elišky Plškové je jak máslíčko a bez bahenní příchutě

Takhle připraveného kapra si oblíbí i ti, kdo ryby zrovna nemusí. Eliška Plšková z Trutnova nás receptem nadchla. Se zeleninou a kořením vynikne kapří chuť a barevná zelenina na talíři potěší také oko. Ideální lehké jídlo na léto.

Ingredience
  • 1/2 kapra (nařezané podkovy)
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 cherry rajčata
  • 1 střední paprika červená
  • 1 střední paprika zelená
  • 1 střední paprika žlutá
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 250 g žampionů
  • sůl
  • pepř
  • 50 ml oleje

Postup

Propasírujeme 2 stroužky česneku. Podkovy po obou stranách osolíme (o něco víc než jiné maso), opepříme a potřeme česnekem.

Do pekáče nalijeme olej a dáme do trouby rozpálit.

Mezitím si cibuli nakrájíme na půlkolečka a vhodíme ji na rozpálený olej. Zbylé 2 stroužky česneku nadrtíme a přidáme k cibulce. Pekáč znovu vložíme do trouby a necháme cibuli zesklovatět.

Potom do pekáče přihodíme papriky nakrájené na proužky, cherry rajčátka překrojená na půl a zhruba na čtvrtky nakrájené menší žampiony. Vše osolíme a na zeleninu posadíme kapří podkovy.

Přidáme bobkový list, kuličky pepře a nového koření. Zalijeme červeným vínem a dáme zpátky do trouby.

Pečeme nepřikryté při 200 °C, aby se vypařovala přebytečná voda ze zeleniny i z kapra. Po půl hodině zkontrolujeme, pokud je v pekáči ještě hodně vody, ještě chvíli pečeme. Ne však déle než 45 minut, aby se kapr nerozpadl.

Podáváme s chlebem nebo opečenými a omaštěnými bramborami.

Eliška Plšková

Recept má asi 40 let a přinesl ji ho manžel, který byl rybář. Jezdíval s rybáři slovovat rybníky, což trvalo třeba celý den. A aby neumřeli hlady, jeden kolega, kuchař, jim vylovené kapry takto připravoval.

Paní Plšková nám připravila skvělý oběd. Pochutnali jsme si na výborné polévce, ale také koláči s rybízem z vlastní zahrádky. Po celou dobu ji fandily a koukaly pod ruce i její vnučky, které ji přišly podpořit.

Patrik Rozehnal a Eliška Plšková
autoři: Patrik Rozehnal , djo