Kam s ním? Vylouhovaný sáček od čaje může být problém. Ladislav Špaček zná krajní i elegantní řešení

V restauraci nebo kavárně si objednáte váš oblíbený čaj. Většinou si čaj louhujete sami. Kam ale odložit čajový pytlíček? A měl by se „ždímat“? Radí Ladislav Špaček.

Dobrá restaurace, kavárna nebo čajovna na svého hosta myslí a s vylouhovaným sáčkem ho nenechá ve štychu. Personál ví, že za tři minuty bude host potřebovat někam vylouhovaný sáček odložit. A jestliže ho nemáme kam odložit, tak nastává problém. Sáček těžko můžeme položit na podšálek čaje, který budeme pít, protože tam samozřejmě vznikne louže, kterou bychom si potřísnili oděv, a navíc by to bylo velmi nechutné.

Jestliže nemáme žádnou možnost, tak ho takříkajíc trochu vyždímáme. To znamená, že přes okraj lžičky omotáme provázek vedoucí k sáčku a trochu stlačíme, aby z něj vytekl přebytečný čaj. Potom odkládáme na podšálek. Je to ale krajní řešení.

Daleko elegantnější je, když nám obsluha přinese misku na odložení vylouhovaného sáčku. Pokud ne, neostýchejme se a řekněme si o ni. Obsluha možná není zcela kvalifikovaná a je dobré ji k tomu trošku vést, případně ji to naučit.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo