Jsou respirátory po odpuštění daně levnější?

Na respirátory třídy FFP2 a vyšší se od 3. února na dva měsíce nevztahuje DPH 21 procent. O změně rozhodla vláda 1. února. Zrušením daně si slibuje větší dostupnost ochranných pomůcek.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na výrobce i prodejce opakovaně apelovala, aby zrušení daně promítli do konečných cen. A naprostá většina z nich tuto výzvu i přes časovou tíseň vyslyšela, a to i ve Zlínském kraji. 

Ti, kteří dosud nezlevnili, argumentují tím, že změna přišla velmi narychlo a musí doprodat staré zásoby.

Poslední zpřísnění vládních protiepidemických opatření zatím povinnost nosit respirátory nezavedlo, vláda jejich použití na rizikových místech pouze doporučila. Povinnost nosit respirátory FFP2 nebo KN95 mají však od soboty nově instruktoři i žáci v autoškolách.

Zájem o tyto ochranné pomůcky podle prodejců vzrostl, o kolik přesně ale zatím nevědí. Řady a tlačenice se ale zatím netvoří. Česká obchodní inspekce upozorňuje, aby si kupující dávali zejména pozor na označení FFP2.

Konkrétní ceny a nabídku v jednotlivých regionech Zlínského kraje zjišťoval reportér Českého rozhlasu Zlín Lukáš Veselý.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související