Jsem v šoku. Starostu Vlachovic-Vrbětic informace o zapojení ruských agentů do výbuchu munice překvapily

17. duben 2021 20:55
Zprávy ze Zlínska

České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU. Novinářům to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Starosta Vlachovic-Vrbětic Zdeněk Hověžák ve večerním vysílání Radiožurnálu uvedl, že šokován informacemi o zapojení ruské tajné služby do výbuchu muničního skladu nedaleko obce.  

„Konečně se ukončily po šesti letech všechny práce. Nevím, co na to říct. Nemáme žádné informace, když jsem se ptal státního zástupce, tak mi řekl, že případ není stále ukončen,“ uvedl starosta.

Podle něj bylo překvapivé, že v areálu, který byl po prvním výbuchu přísně střežen, došlo k další explozi. „Je to událost, která nemá u nás obdobu,“ uvedl starosta.

Sledujeme pro vás vývoj událostí, které se týkají výbuchu munice ve Vrběticích v roce 2014. Nabízíme i dřívější články a reportáže. Vše najdete na https://rozhl.as/Vrbetice2.

Z Česka bude kvůli tomu vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. ČR musí opustit do 48 hodin, uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je nyní pověřen i řízením ministerstva zahraničí.

 "Na základě jednoznačných důkazů, získaných vyšetřováním našich bezpečnostních složek, musím konstatovat, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské zpravodajské služby GRU, jednotky 29155, do výbuchu muničních skladů v areálu Vrbětice v roce 2014," uvedl Babiš.

Účast ruské tajné služby na výbuchu areálu ve Vrběticích přirovnal bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý v České televizi k vojenskému napadení země.

První sklad ve Vrběticích vybuchl v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group.

Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, příčiny explozí stále nejsou známy. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

Spustit audio

Související