Jiří Daron: O stěhování Masters of Rock jsme nikdy neuvažovali. Vizovice a okolí jsou ideální prostředí

10. červenec 2019

Ve Vizovicích ve čtvrtek začíná jeden z největších rockových festivalů v Česku. Každým rokem čtyřdenní hudební akci navštíví přes 20 tisíc lidí z Česka i zahraničí.

Sedmnáctý ročník festivalu Masters of Rock v areálu Likérky Jelínek vypukne už ve čtvrtek 11. července. Ředitel pořádající agentury Pragokoncert Jiří Daron v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín prozradil, že ještě před prvním ročníkem, dnes už věhlasného festivalu, začínali v areálu likérky ve Vizovicích taneční akcí. „Byl to taneční festival s německou skupinou Scooter a taková zajímavost bylo to, že nikdo tehdy nevěřil, že by německá kapela měla přijet do Vizovic, aby tam byl mezinárodní věhlasný interpret. Nikdo tomu nevěřil. Šířily se fámy, že to bude nějaký revival. A to byla taková první zkušenost,“ zavzpomínal Daron. Tehdy na festival dorazily podle něj asi dvě tisícovky lidí.

Od sedmi k pětadvaceti tisícům fanoušků

A už hned první ročník Masters of Rock se návštěvnost výrazně zvedla. „Dorazilo tehdy nějakých sedm tisíc lidí,“ uvedl Jiří Daron. Dnes už podle něj na festival přijíždí z Česka i zahraničí až pětadvacet fanoušků rockové a metalové hudby. Úvahy o přestěhování festivalu prý nikdy nepadly. „To prostředí je tam velmi pěkné, areál je velmi dobrý a obklopený Vizovickými vrchy a je tam velmi příjemná atmosféra. Lidé si navíc mohou prohlédnout areál likérky a je to tam moc fajn,“ vysvětlil s tím, že to je druhá přidaná hodnota festivalu mimo zářné zahraniční hudební hvězdy.

Jiří Daron

Na letošní ročník hudební akce jsou stále ještě v prodeji vstupenky. „Budou v prodeji i na místě a to za cenu 2100 korun,“ uvedl. Některé předchozí ročníky byly podle Darona vyprodány už v předprodeji. Letos bude ale možné získat vstupenku ještě na místě. Příjezd tolika tisíc lidí na festival je podle něj přínosem nejen pro obchodníky a nejrůznější organizace ve Vizovicích, ale pro celý region. „Přijede 77 kapel a umělců z celého světa a ti jsou ubytováni v celém širokém okolí, takže my kapelami zaplňujeme hotely v podstatě po celém Zlínském kraji,“ přiblížil.

Myslím si, že metalová a rocková muzika nezná hranic, a fanoušci za ní cestují opravdu po celém světě.
Jiří Daron

Na festival do Vizovic míří fanoušci ze čtyřiceti zemí. „Například i z Jižní Ameriky, Argentiny, Brazílie nebo Peru,“ uvedl příklady. „Takže fanoušci sem přilétají opravdu z celého světa a zajímavostí je, že kolikrát jsou to i vysoce postavení manažeři různých firem. Myslím si, že metalová a rocková muzika nezná hranic, a fanoušci za ní cestují opravdu po celém světě,“ dodal Jiří Daron. I mezi kapelami, které přijíždějí do Vizovic, je podle něj Masters of Rock zařazen do první ligy mezi obdobnými festivaly v Evropě.

Sedmnáctý ročník žádné výrazné novinky, alespoň po stránce organizační, nepřináší. „Spíše se snažíme obměňovat doprovodný zábavní program,“ vysvětlil Daron. Letos opět dorazí největší světové hvězdy rocku a metalu. Jednu z kapel opět doprovodí i zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů. Fanoušci by se podle Jiřího Darona také měli před příjezdem na webu festivalu seznámit s dopravními omezeními a možnostmi parkování a stanování v okolí festivalu.

autoři: tpe , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio