Jihomoravský a Zlínský kraj budou spolupracovat na Baťově kanálu

26. červen 2007

Hejtmani Jihomoravského a Zlínského kraje podepsali začátkem tohoto týdne memorandum o vzájemné spolupráci při rozvoji Baťova kanálu. U přístaviště ve Veselí nad Moravou se sešli také další radní obou krajů na společném jednání o turistických příležitostech jihovýchodní Moravy. Oba nejvyšší představitelé regionů označili Baťův kanál za dobrou příležitost pro turismus.

Představitel Jihomoravského kraje Stanislav Juránek shrnul význam memoranda: "Pro nás je Baťův kanál mimořádná možnost, protože je to tok, který směřuje ve svém důsledku až na Slovensko a do Rakouska. Je to možnost jak využít snah, které kdysi začal Baťa až po to, jak se to snažíme uskutečnit v současné době. Je to mimořádná turistická nabídka."

Zlínský hejtman Libor Lukáš informoval o některých konkrétních bodech, které dokumenty obsahují. Jde například o realizaci Bělovského jezu v Otrokovicích. "My bychom byli rádi, kdyby turisté cestující na lodích po Baťově kanále mohli poznat od Kroměříže po Hodonín poznat celý regionu," řekl. Dále doplnil, že memorandum obsahuje dohodu o typu přístavišť, která se mají budovat, či závazek demontovat nízkou průjezdou výšku některých mostů, dotýká se i provozní doby, dálkového ovládání zdymadel a podobně.

Baťův kanál čeká už letos řada dalších novinek, které mají přispět k jeho rozvoji. Informoval o nich Vojtěch Bártek z obecně prospěšné společnosti Baťův kanál: "V letošním roce se bude čistit další úsek od plavební komory Petrov po tabulové stavidlo u přístavu Skalica. Je to jedna z podmínek k tomu, aby mohla být zahájena stavba, která má zajistit prodloužení Baťova kanálu o úsek Rohatec Hodonín." Dále se připravuje stavba přístavu Otrokovice a několika dalších na území Zlínského i Jihomoravského kraje.

autor: rv
Spustit audio