Jídlo spojuje! Když cestuju, skončím vždycky na trhu nebo v restauracích, říká šéfkuchař Reger
Tomáš Reger vystudoval hotelovou školu v Brně a zkušenosti se rozhodl jet sbírat do zahraničí. Seychely, Kuvajt, Saúdská Arábie, Dánsko, Maroko, Velká Británie anebo Dubaj – tam všude zanechal stopy.
Působil několik let v kuchyních londýnských restaurací. Pak zamířil na dlouhá léta do Spojených arabských emirátů, kde začal otvírat restaurace na klíč. „Já jsem se do světa vypravil, abych se naučil. Takže jsem tam nešel s představou, že budu rozšiřovat českou kuchyni ve světě, ale naopak nasávat světové kuchyně a chutě.“
„Když cestuji, tak skončím na trhu nebo v místních restauracích. Jím na ulici, bavím se s lidmi, mám to rád,“ dodává šéfkuchař.
Čtěte také
Po návratu do Brna v centru města otevřel restauraci Element. „Ze světa jsem přivezl nejvíce své zkušenosti. Když žijete 19 let v zahraničí, tak sbíráte zážitky a nějakým způsobem vás to formuje. Když si pak otevřete vlastní restauraci, tak tam jsou ty vlivy vidět.“
A jak do svého kuchařského umění přivádí své děti? „Tím, že jsme žili v Emirátech a oni se tam narodili, tak nemají v jídle žádnou brzdu a nebojí se jídla. Rádi chodíme i do přírody, aby si tam mohli něco natrhat a sníst a aby věděli, odkud to jídlo je a neměli v tomto bariéry,“ dodává Reger, pro kterého byla velkou inspirací jeho babička.
Proč patří k jeho srdcovkám Emiráty? Jak se otvírají restaurace na klíč v takových destinacích jako je Teherán, Bejrút nebo Dubaj? Splnil si na cestách své kulinářské sny? A přijdou někdy momenty, kdy v kuchyni létají pánve? Poslechněte si rozhovor.
Související
-
Lukáš Hejlík: Přátelskost brněnské gastro scény je neuvěřitelná. Brno 100 láká na kávu i dobré jídlo
Lukáš Hejlík objíždí republiku a ve svém projektu Gastromapa představuje a mapuje podniky, do kterých se můžete s důvěrou vydat na jídlo, na kávu nebo na pivo.
-
Vrchním ochutnávačem je moje babička, prozrazuje Adam Dostál, který stojí za projektem jídla z hmyzu
Hostem pořadu Apetýt byl Adam Dostál, který nabízí lidem jídla z hmyzu, tedy například z kobylek nebo cvrčků.
-
U mých kuchařských začátků byla maminka, říká finalistka soutěže MasterChef Ivka Malecová
„Když jsem byla v Anglii, neměla jsem u sebe žádné kuchařky, tak jsem mámě vždycky volala z budky a ptala se, jak se dělá vývar nebo paprikáš,“ říká s úsměvem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.