Vrchním ochutnávačem našich výrobků je moje babička, prozrazuje Adam Dostál, který stojí za projektem jídla z hmyzu
Hostem pořadu Apetýt byl Adam Dostál, který nabízí lidem jídla z hmyzu, tedy například z kobylek nebo cvrčků.
Nápad na potraviny ze cvrčků dostal Adam Dostál na táboře, když ho kamarádi přesvědčovali, aby si s nimi zkusil sníst kobylku. Odolal, ale začal přemýšlet o tom, jestli by se z hmyzu opravdu nedaly potraviny vyrábět.
„Začátky byly komplikované, na obtíž byl můj věk. Když totiž v šestnácti letech voláte na Mendelovu univerzitu, tak vás tam neberou vážně. Ale naštěstí se mi podařilo je přesvědčit a řešili jsme spolu, do jakých potravin hmyz zakomponovat,“ popisuje start svého projektu Dostál.
„Vrchním ochutnávačem našich výrobků je moje babička, které je 80 let. Chutnají jí především chipsy s cvrčky, trojhránky nebo proteinová tyčinka s hmyzem,“ prozrazuje Adam a dodává: „Pro spoustu lidí tohoto věku je to velmi dobrá věc, jak doplnit proteiny, hmyz totiž obsahuje speciální látky, které jsou dobré pro zrychlování metabolismu, takže to může být alternativa například pro lidi, kteří mají problémy s obezitou.“
Hmyzí produkty dnes Adam Dostál vyváží do celé Evropy a tvrdí, že pokud budeme jíst hmyz, budeme výrazně zdravější i spokojenější.
Čím to je, že zájem o jedlý hmyz v Česku roste? Je hmyz opravdu potravinou budoucnosti? A jak se dá připravit, aby nám opravdu chutnal? I to se dozvíte z rozhovoru Lucie Hostačné.
Související
-
Pojídání hmyzu neznamená, že si venku slupnete nějakou mouchu, říká antropoložka jídla Ferrarová
„Laboratorní maso se ,vyrábí‘ především z luštěnin – z čočky nebo hrachu. A je to určitě strava budoucnosti,“ myslí si antropoložka jídla Eva Ferrarová.
-
Změna pravidel umožní Čechům ochutnat hmyzí pokrmy z tuzemských farem
Hmyz z tuzemských farem budou moct poprvé ochutnat lidé i v České republice. Umožní to od včerejšího dne platná novela veterinárního zákona.
-
Nevnímejme jídlo jako nepřítele, ale jako něco, co potřebujeme, říká koordinátorka studie o hubnutí
Obezitou trpí čím dál více lidí. Může být vhodným nástrojem při snižování tělesné hmotnosti přerušované hladovění? „Půst je tu s námi odjakživa a není to žádná novinka.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.